kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Aralık 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani

Sorunun çözümü DTP yönteminde

ANKARA
23.12.2008
Cumhurbaşkanı Talabani, Iraklı Kürtlerin PKK ile silahlı mücadeleye girmeyeceğini açıkladı. Talabani, sorunun PKK değil DTP'nin yöntemiyle çözülebileceğini de söyledi..
Türkiye ile Irak arasında PKK'ya karşı ortak mücadele için görüşmeler sürerken Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, "Kürtler silahları alıp da dağlarda PKK ile mücadele etmeyi planlamıyor. Irak hükümeti de bunu yapacak durumda değil" dedi. "Sorunun çözümü PKK'nın yöntemiyle değil, DTP'nin yöntemiyle olur" diyen Talabani, PKK konusunda bir Kürt Konferansının hazırlığını süreceğini belirtti ancak Türkiye'den de af beklentisini tekrarladı. İşte Talabani'nin CNN Türk'e verdiği röportajdan satırbaşları:

* Kürtler silahları alıp da dağlarda PKK ile mücadele etmeyi planlamıyor. Irak hükümeti de bunu yapacak durumda değil. Alternatif, Türkiye'deki kardeşlerimizle konuşmaktır. Her tür şiddete ve silahlı mücadeleye karşıyız. Silahlı mücadele devri geride kaldı. Birçok Kürt grup, PKK'dan bu silahlı mücadeleyi sonlandırmasını isteyecek ve bu yönde çalışmalar yürütecek. Ben kişisel olarak hala bir ateşkesin olduğu kanısındayım.

EVE DÖNSÜNLER
*
Parlamentoda Türkiye'deki Kürtleri temsil eden Kürt parti var. Bu sorunla baş etmenin yolu şiddet değil budur. Siyasi diyalog, barışçıl mücadele, diplomasinin başladığı bir dönemdeyiz. Türkiye'deki Kürtler de şunu anlamalı; Sorunun çözümü PKK'nın yöntemiyle değil, DTP'nin yöntemiyle olur. Onlar da (DTP) silahlı mücadelenin geçmişte kaldığını çok iyi anladı. Bunun iyi bir şey olmadığını, Türkiye Kürtlerinin çıkarına olmadığını anladı.

* DTP şiddete, silahlı mücadeleye son verilmesine destek veriyor. PKK'ya da bu yönde çağrıda bulunuyor. Ancak Türk hükümetinin olumlu adım atmadığından yakınıyor. Son ziyaretlerinde, "7 kez PKK'yı ateşkese ikna ettik ama hiç sonuç elde edilmedi. Diğer taraf adım atmadı" dediler.

* Dağdaki PKK'lılarla irtibatta olanlardan ateşkesin uzatılması yönünde mesaj alıyorum. Anladığıma göre, bazı talepleri karşılanırsa silah bırakacaklar.

* Dağda bulunanların silah bırakıp evlerine dönmeye ikna edilmesi için birşeyler yapalım. Bu çağrıyı yaparken hapishanelere dönsünler demiyoruz.