kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Aralık 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

Ömer Bey gerçek dünyaya döndü!

BARIŞ ERGİN
23.12.2008
Memurların toplu görüşmelerine damgasını vuran 255 YTL'lik açlık sınırı rakamının sahibi TÜİK, 4 ay sonra bu kez asgari ücret tespiti için bir kişinin asgari geçim harcaması olarak net 720 YTL bildirdi. Türk-İş'in "Bu rakamı baz alarak görüşmeye hazırız" dediği 720 YTL, Hacettepe Üniversitesi'nden alınan, günlük 3.500 kalorilik besin kalıbı dikkate alınarak hesaplandı. Yeni ücret perşembe günü belli olacak..
Çok değil, dört ay önce hükümetle memur sendikaları 2.5 milyon çalışanı ilgilendiren maaş artışı için masaya oturmuşlardı. Toplu görüşmelerin üçüncü turunda, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 4 kişilik ailenin açlık sınırını 255 YTL olarak açıklaması, görüşmeleri tıkamış, sendikalar isyan etmişlerdi. Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız, TÜİK'in rakamının açlık değil ölüm sınırı olduğunu belirtirken, sendikalar ile TÜİK'in açlık sınırı rakamları arasında fark, Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu'nun da dikkatini çekmiş, farkın nedenini sormuştu. SABAH'ın da 'Yapabiliyorsanız 255 liraya 1 ay siz doyun Ömer Bey!' başlığıyla kamuoyunun dikkatine sunduğu konuda, TÜİK Başkanvekili Ömer Toprak, "Sendikalar literatürü bilmiyor, açlık sınırı acından ölmemektir" diye açıklama yapmıştı. TÜİK'in bu yıl için, 4 kişilik bir ailenin gıda ve gıda dışı harcamaları kapsayan yoksulluk sınırı rakamı 706 YTL iken, dün toplanan Asgari Ücret Komisyonu'nun üçüncü toplantısında sürpriz bir rakam ortaya çıktı.

ASGARİ ÜCRETTEN % 43 FAZLA
TÜİK, Hacettepe Üniversitesi beslenme kalıplarına göre bir kişinin aylık asgari geçim harcamasının net 720 YTL olarak hesaplandığını komisyona bildirdi. Elbette asgari geçim harcaması ile açlık sınırı arasında içerik farklılığı olsa da, gıda ve diğer harcamaları kapsayan yoksulluk sınırı için 4 kişilik aileye TÜİK'in 706 YTL biçtiği dikkate alındığında, tek bir kişi için
720 YTL rakamı gerçeklere dönüş adımı olarak yorumlandı. Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nihat Yurdakul, 720 YTL'yi en az rakam alarak müzakereye hazır olduklarını belirtirken, Çalışma Genel Müdürü Fikret Şöhret, "Bu rakam, mevcut asgari ücretten yüzde 43 fazla. Biz rakam telaffuz etmedik" dedi. 25 Aralık Perşembe günü yapılacak toplantıda, 2009'da geçerli asgari ücretin açıklanması bekleniyor.