kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Aralık 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Ev kirasını geciktiren yandı borcu iki katıyla ödeyecek

ZÜBEYDE YALÇIN
23.12.2008
Borçlar Yasa Tasarısı kapsamında ev sahibi-kiracı ilişkileri yeniden düzenleniyor. Kira artış oranı ÜFE'ye endekslenirken, kiraların geciktirilmesi halinde, biriken kira borcunun iki katıyla ödenmesinin yolu açıldı..
Meclis Adalet Komisyonu, toplumu yakından ilgilendiren kiracı-ev sahibi ilişkilerini yeniden belirleyen Borçlar Yasa Tasarısı'nda dara düşen kiracıları üzecek bir değişiklik yaptı ve geciken kiraların iki katı ödenmesinin yolunu açtı. Oysa tasarı, geciken kira bedelleri ile ilgili ev sahiplerine ceza ödenmesini yasaklıyordu.

KİRACILARA BÜYÜK DARBE
Adalet Komisyonu, Borçlar Yasa Tasarısının kiracı-ev sahibi ilişkilerini belirleyen maddelerini kabul etti. Tasarı, sözleşmeye konulacak bir hüküm ile kiracının, kiraları geciktirmesi halinde sözleşme cezası ya da sonraki ayların kiralarını toplu ödemesini yasaklayan bir hüküm içeriyordu. Düzenleme, halen uygulanmak olan ve kiracıyı zor durumda bırakan cezaların ya da toplu kira ödenmesinin önüne geçmeye yönelikti . Görüşmeler sırasında Komisyon Başkanı Ahmet İyimaya ceza yasağını düzenleyen maddeye itiraz etti. Tasarıyı hazırlayan alt komisyonun AK Partili Başkanı Veysi Kaynak'ın imzası ile kiranın gecikmesi halinde sonraki ayların kiralarının toplu ödenmesini sağlayacak bir önerge verildi. Bu önerge reddedilince,AK Partili vekiller bu kez de başka bir önerge getirdi. Önerge kabul edildi ve kiracılara büyük bir darbe indirildi. Tasarı yasalaştığında, kiracılar, geciktirdikleri kiraları iki katı ödemek zorunda kalacak.

DÖVİZ KİRASINA FREN
Komisyon, kira artışları ile ilgili maddenin görüşmeleri ise önümüzdeki günlere bırakıldı. Bu madde ile yıllık kira artış oranları üretici fiyat endeksine (ÜFE) sabitlenecek. Ev sahipleri, bir önceki yılın ÜFE'sinin üstünde bir artış talep edemeyecek. Komisyon, bu maddede kiracı lehine bir değişiklik yapmaya hazırlanıyor. Tasarıya göre bir daire ya da işyeri dövizle kiralanmışsa 5 yıl geçmeden kirada bir değişiklik yapılamıyor. Bugünlerde olduğu gibi dövizdeki hızlı tırmanışlarda kiracılar biranda iki katına yakın kira ödemek zorunda kalıyor. Komisyon yapacağı bir değişiklik ile 5 yıllık süreyi kaldırmayı ya da kısaltmayı planlıyor.