kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Aralık 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Başbakan Erdoğan ile İsrail Başbakanı Olmert, Başbakanlık Resmi Konutu’ndaki çalışma yemeğinde bir araya geldiler.

Olmert'e 'abluka' mesajı

Duygu GÜVENÇ / ANKARA
23.12.2008
İsrail Başbakanı Ankara'da Gazze için "Sonunda İsrail çok sert yanıt verecek" uyarısı yaparken, Türk tarafı "Operasyon çözüm değil" dedi..
Şubat ayında yapılacak seçimlere katılmayacağını açıklayan İsrail Başbakanı Ehud Olmert, veda için geldiği Ankara'da Gazze'ye karşı operasyonu daha fazla geciktiremeyeceğini söyledi. Ankara ise, Gazze'ye yönelik ablukanın bir an önce sona erdirilmesini istedi. Washington ve Londra'daki ziyaretlerine Başbakan Erdoğan'ın telefonu üzerine Ankara'yı da ekleyen Olmert, dün akşam saatlerinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan ile görüştü. Erdoğan-Olmert görüşmesi dün akşam 20.15'te başladı ve 4.5 saat sürdü.

ERDOĞAN, HANİYE'Yİ ARADI
Hamas'ın kontrolündeki Gazze Şeridi'ne yönelik İsrail ablukası devam ederken, Başbakan Erdoğan ablukanın hafifletilmesi ve ateşkesin sürmesi için devreye girdi. Erdoğan, dün önce Hamas lideri İsmail Haniye ile telefonla görüştü. Erdoğan, Haniye'nin içinde bulunduğu güçlüğü Olmert'e aktarırken, ablukanın hafifletilmesi halinde bölgedeki, 'geçici ateşkesin' de devam edeceği mesajını iletti. Olmert'in Ankara'ya geldiği gün Hamas da 24 saatlik ateşkes ilan etti. Olmert, ablukanın sona erdirilmesi için Hamas'ın eylemlerinin durmasının şart olduğunu belirtti. "2009, İran'ı siyasi yollarla durdurmak için artık son şans" diyen Olmert'e Gül "Sorunun çözümü için diyalogdan vazgeçilmemeli" mesajını verdi. Gül, ABD'deki Ermeni iddialarına karşı Yahudi lobisinin de desteğini istedi. "Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile yapılan görüşmelerde ilerleme sağlandı ve bu görüşmelerin şansı yüksek ancak Hamas'ın roket saldırıları kabul edilemez" diyen Olmert, "Sonuçta İsrail kaçınılmaz olarak sert yanıt verecek" dedi. Gül ve Erdoğan ise operasyonların çözüm olmadığını söyledi. Ankara, Olmert'e şu mesajları verdi:
* İsrail'in Araplarla uzlaşması önemli bu süreçte Arap Birliği'nin önerisine dayanan Annapolis sürecinin devam ettirilmesi çok önemli.
* İsrail ve Filistin arasındaki bir uzlaşının yaşaması için Filistin'deki bölünmüşlüğün giderilmesi lazım.
* Gazze Şeridi'nde yaşanan insani trajedinin bir an önce sona ermesi gerek.
İsrail Başbakanı Olmert, Başbakan Erdoğan'la görüşmesinin ardından ülkesine döndü.