kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Aralık 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Büyük resim için tıklayın

Bush otomotivcileri kurtarınca borsalar 'korku'dan uzaklaştı

Kerim KARAKAYA - EKONOMİ
22.12.2008
Borsalarda oynaklığı ölçen korku endeksi VIX, ABD'li otomotiv devlerinin iflas edebileceğini açıkladığı 20 Kasım'da gördüğü zirveden bu yana yüzde 45 değer kaybetti. Aynı dönemde borsalar toparlandı..
Dünya borsalarını altüst eden korku ve panik bitti mi? Daha da önemlisi, son haftalarda borsalarda esen iyimser rüzgar kalıcı olabilecek mi? Borsalardaki oynaklığı ölçen ve "korku endeksi" olarak bilinen VIX endeksi (Volatility Index) son haftalarda hızla geriliyor. Endeks, 20 Kasım'daki zirvesinden bu yana yüzde 45 değer kaybetti. Aynı dönemde borsalarda toparlanma görüldü. ABD S&P 500 endeksi yaklaşık yüzde 17 değer kazanırken, IMKB 100 Endeksi'nin kazancı yüzde 20'yi geçti.

KORKU ZİRVE YAPTI
1993 yılında hesaplanmaya başlanan korku endeksi VIX, küresel finans krizinin başlaması ile birlikte tarihi zirvelerine ulaştı. Endeks 15 Eylül'de Lehman Brothers'ın iflasını açıklamasından önce 25 seviyesindeyken, iflas kararının açıklanması ve küresel krizin derinleşmeye başlaması ile hızla yükseldi. ABD'li üç otomotiv devi General Motors, Chrysler ve Ford hükümet kendilerine yardım eli uzatmazsa iflas edebileceklerini açıkladığında, VIX endeksi tarihinin en yüksek seviyesi olan 80.86'ya yükselmiş, aynı gün tüm dünya borsaları çökmüştü. Küresel krizi önlemeye yönelik dünya çapında uygulamaya konan önlem paketleri sayesinde, 20 Kasım'da zirve yapan "korku endeksi" düşmeye başlayarak 44 seviyesine geriledi. Böylece bir ay içinde korku endeksi yüzde 45 azalmış oldu.

VIX DÜŞERKEN BORSALAR YÜKSELDİ
Korku endeksi 20 Kasım'daki zirvesinden bu yana yüzde 45 gerilerken aynı dönemde dünya borsalarında belirgin bir toparlanma görüldü. ABD S&P 500 endeksi yüzde 17 değer kazanırken, IMKB yüzde 20'nin üzerine yükseldi. Yine aynı dönemde, Londra Borsası yüzde 11 prim yaptı. Frankfurt Borsası yüzde 10 ve Tokyo Borsası ise yüzde 13 değer kazandı. Uzmanlar VIX endeksindeki düşüşün bir süre daha devam edebileceğini, buna paralel olarak ocak ayında borsaların da toparlanabileceğini ifade ediyorlar. Ancak korkunun "tam olarak" yenildiğini düşünmek için erken olduğu uyarısında bulunan uzmanlar, yeni yılla birlikte korku endeksinde yeni yükselişlerin olabileceğini belirtiyorlar. Bazı uzmanlara göre korkunun tamamen bittiğinden sözetmek için VIX Endeksi'nin en az 40'lı seviyelerin altına yani kriz öncesine düşmesi gerekiyor. Korkunun bitmesi için endeksin 20'li seviyelerine gerilemesi gerektiğini savunanlar da yok değil.

Özgür Yurtdaşseven-Merkez Menkul Değ. Araştırma Direktörü:
'Korku bitti' demek için endeks 40'lara düşmeli
VIX endeksinde ciddi bir gerileme olduğunu görüyoruz. Bunu, 2008'i iyi kapatmak için yapılan tepki hareketi olarak açıklayabiliriz. Ancak korkunun tam olarak bittiğini söylemek için erken. Endeks 40 altına, kriz öncesi seviyelere gerilediğinde korkunun da bittiğini söyleyebileceğiz.

Erkin Işık Fortis Yatırım Ekonomisti
Borsalardaki yükselişler kalıcı olmayabilir
VIX endeksindeki düşüşün ve borsalardaki yükselişin kalıcı olmama riski var. Borsalar ocak ayında da yükselişlerine devam edebilir. Ancak, fiyatların yükselmesi ile birlikte fiyatlar sorgulanmaya başlanır. Gelecek olumsuz verilerle birlikte borsalar yeniden düşüşe geçebilir.

Şant Manukyan- İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Mdr. Yrd
Kurtarma paketleri korkuyu azalttı
Merkez Bankaları'nın faizleri düşürmesi ve açıklanan ekonomi paketleri sayesinde korku azalmaya başladı. Bundan sonra hiçbir bankanın batmasına izin verilmeyecek olması ve hatta otomotiv şirketlerinin de kurtarılması korkunun azalmasında etkili oldu. Aynı dönemde borsalarda da yükselişler görüldü. Ancak, henüz korku bitti diyemeyiz.

Nuri Sevgen- Alternatif Yatırım Vadeli İşlemler Müdürü
Ocak ayında satışlar yeniden artabilir
Korku endeksinde belirli bir toparlanma olsa da bu kalıcı olmayabilir. Korkunun tamamen bittiğini söylemek için endeks 20'lere gelmeli. Yılsonuna kadar bu trend devam etse de, ocakta yeni dip seviyelere gerileyebiliriz.