kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Aralık 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Depozito kiracıyı zorlayacak"

Giriş Saati : 23.12.2008 11:57
Güncelleme : 23.12.2008 17:26
Yeni Haber
Uzmanlar, yeni borçlar kanunuyla birlikte getirilen hükümlerin kiracıları zorlayacağını düşünüyor. ..
Emlak Müşaviri Salim Taşçı, 3 aylık depozitonun kiracının kaldırabileceği bir yük olmadığını, dar gelirli vatandaşın bunu karşılamakta güçlük çekeceğini söyledi.

Emlak Müşaviri Salim Taşçı ANKA'ya yaptığı açıklamada Türk Borçlar Kanunu Tasarısını değerlendirdi. Taşçı, kiracıların kontrat yapılırken mutlaka avukatına danışması gerektiği vurguladı. Taşçı, kirada oturan kişilerin dar gelirli memur ve işçi kesimi olduğunu vurgulayarak, "3 aylık depozit kiracının kaldırabileceği yük değil. Diyelim ki evin kira bedeli 500 YTL, 3 aylık depozit tutarı 1.500 YTL yapar. Hangi memur, işçi bu parayı öderken zorlanmaz?" dedi.

Taşçı, "Kontrata kiracı "her tür apartman giderinden sorumludur' ibaresi yazılmışsa, imzalamaması lazımdır. Aksi halde sorumlulukların tamamını yüklenmiş olur. Zaten, elektrik, su, doğalgaz gibi abonmanlıklarını, kiracı kendi üzerine almakla yükümlüdür. Bir tek apartman (kapıcı) gideri vardır ki o da aidat hükmü içerisinde yer alır" diye konuştu.

"TORUNUM GELİYOR GEREKÇELERİ İSTİSMARA AÇIK"

"Dedem geliyor, torunum geliyor" gerekçelerinin istismara açık olduğunu dile getiren Taşçı, aldatmacalara yer vermemek için sınırlama getirilmesi gerektiğini söyleyerek, "Diyelim ki torun 10 yaşında, ayrı mı oturacak ki "torunum geliyor' sözü inandırıcı olsun? 90'lık dede tek başına hayatını idame ettirebilecek mi ki "dedem geliyor, çık' denilsin?" dedi.

Taşçı, kiracının taşınmazı bir alt kiraya verme maddesindeki açıklamanın "kiracı mal sahibine haber vermek, rızasını almak şartıyla bir alt kiraya verilebilmesi" olarak değiştirilmesi gerektiğini belirtti. Taşçı, "Eğer kira düzenlemeleri bu haliyle çıkacak olur ise, görülmeyi bekleyen binlerce tahliye davasına binlercesi daha eklenecek" uyarısında bulundu.

ANKA