kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Aralık 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Telekulak kavgası

YASEMİN TAŞKIN / ROMA
22.12.2008
İtalya'da, aralarında işadamları ve siyasilerin de olduğu büyük bir yolsuzluk çetesinin, telefon dinlemesine takılıp çökertilmesi, insan hakları örgütleriyle siyasiler arasında tartışma fitilini ateşledi..
Berlusconi: Dinlemeler özgürlük ihlali
Geçtiğimiz hafta ülke, çok büyük bir operasyona sahne oldu. Napoli kentinde polis, siyasileri rüşvetle bağlayarak ihaleleri koparan, çıkar sağlayan işadamlarını baskınlarla tutukladı. "İkinci Temiz Eller" olarak anılan bu operasyon, halk ve siyasiler arasında yeni bir tartışma başlattı. Suçluları yakalamak için telefonlar dinlenmeli mi? Yoksa bu uğurda kişisel hak ve özgürlükleri çiğnemek yanlış mı? Başbakan Silvio Berlusconi, bu tartışmada "telekulak" operasyonlarının yasaklanmasından yana. Kamu idaresindeki suçları telefon dinleme izninden muaf tutmayı planlaması, kendi hükümetinde bile tepkiyle karşılandı.

'BU DEMOKRASİ DEĞİL'
İtalyan devlet televizyonu RAI'nin programlarına kendisine yakın oyuncu ve mankenlerin alınmalarını sağlamaya çalışması da telefon dinlemeye takılarak ortaya çıkarılan Berlusconi, konuşmaları gazetelerde çıkınca sert tepki göstermişti. Başbakan, partisinin düzenlediği yemekte ceza hukuku reformu çerçevesinde telefon dinlenmelerine de düzenleme getirileceğini söyledi. Partililere "Telefonunun dinlenmediğine emin olanlar ellerini kaldırsın" dedi. Sonra da ekledi: "Özel hayatın korunması yapılması gereken ilk şey. Vatandaş telefonunun dinlenmesinden korkuyorsa, özellikle önemli olmayan açıklamalarının gazetelerde yayımlandığını görüyorsa bu demokrasi değildir..."