kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Aralık 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Yılbaşında ağaç kesenlere ceza

Giriş Saati : 23.12.2008 14:29
Güncelleme : 23.12.2008 21:50
Yeni Haber
Yılbaşında eğlence için ağaç kesenleri 3 aydan 5 yıla kadar hapis cezasının yanı sıra; tahrip ettikleri ormanlık alanı yeniden ağaçlandırması tazminatı bekliyor.

Bursa Orman Bölge Müdürü Ali Girgin, yeni yıl dolayısıyla yılbaşı ağacı olarak kullanılan ağaçların kesilmemesi için gerekli önlemlerin alındığını, orman teşkilatının ek koruma ekipleri oluşturacağını belirtti. Usulsüz ve kaçak ağaç kesimi suçu işleyenlere 3 aydan 5 seneye kadar hapis cezası ile suçun niteliğine göre ağır para cezaları öngörüldüğünü aktaran Ali Girgin, "Ayrıca suçu işleyenlerden, kesim nedeniyle tahrip edilen sahanın yeniden ağaçlandırılması amacıyla tazminat talep edilecek ve burayı yeniden ağaçlandırması istenecek. Ağaç kesenlere hapis yolunun yanı sıra en az 20 YTL'den başlamak üzere 100 YTL ve üzeri para cezası da verilecek. Ayrıca cezalar fidanın yaşı ve cinsine görede değişiyor. Bir yaşından 10 yaşına kadar cezalar ayrı, fidanlar ayrı." dedi.

Ağaç kesimi konusunda dünyanın en güçlü yaptırım uygulayan ükelerinin başında Türkiye'nin geldiğine dikkat çeken Girgin, "Yasaların verdiği yetki ve elverdiği personel ile bu yılbaşında da ağaçların korunması konusunda büyük hassasiyet gösteriyoruz. Ekipleri alarma geçirdik. İstanbul ve Ankara kadar sorun yaşamasak da yine de tedbirli davranıyoruz. Şu ana kadar bize ulaşan kesim haberi olmadı." şeklinde konuştu.

Yılbaşı süsü için kendilerine ağaç talebi olması halinde kendi yetiştirdikleri ve ormanlardan seyreltmeden arta kalan ağaçlardan satış yapacaklarını anlatan Ali Girgin, "Böyle bir talep olması durumunda Hasköy'de yaptığımız ağaçlamadan vatandaşlarımıza yardımcı oluruz. Buralarda ormana zarar vermeden yaptığımız seyreltmeden çıkan fidanları çalı sıfatıyla satarız." dedi. Ali Girgin, ayrıca vatandaşların çam gibi orman ağaçlarının kaçak kesilmesi durumunda Alo 177 hattına ihbarda bulunmalarını istedi.

(CİHAN)