kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Aralık 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Amerika'da "Obama Girl" varsa, İsrail'de de "Livni Boy" var

Giriş Saati : 20.12.2008 12:35
Güncelleme : 20.12.2008 19:44
Yeni Haber
İsrail'de Şubat ayında gerçekleşecek genel seçimler öncesinde partilerin büyük kısmı ABD'de başkanlık seçimlerini kazanan Barack Obama'nın yöntemlerini örnek alıyor. Şas Partisi, Obama'nın "Evet, yapabiliriz" sloganını kullanıyor. Likud Partisi Başkanı Binyamin Netenyahu, Obama'nın internet sitesinin birebir kopyaladı. Seçimlerinde favorisi olan Tzipi Livni'nin Kadima Partisi'nin bir destekçisi de seçim döneminde Obama'ya destek olan "Obama Kızı/Obama Girl"nı örnek aldı.

Haziran 2007 yılında internetten yayınladığı "Obama'ya vuruldum" adlı klipiyle popüler olan "Obama Kızı" Obama kampanyasına önemli destek sağlamıştı. Amber Lee Ettinger isimli bir modelin Obama'nın resmine bakarak tutkulu bir şekilde şarkı söylediği klip, hızlı bir şekilde internette yayılmış ve Obama'nın Demokrat Parti'nin başkan adaylığını kazanmasına katkıda bulunmuştu.

Ancak İsrail'de aynı yöntemle Livni'ye aynı şekilde destek veren kişi ise "doğal olarak" bir erkek ve "Livni oğlanı" unvanını kullanıyor. "Livni Boy" adlı videoda yer alan Liran Avisar isimli İsrailli, Livni'nin fotoğrafı altında uyanıyor, üzerinde Livni'nin resminin bulunduğu bir tişört giyiyor ve Tel Aviv sokaklarında dans ederken Livni'ye aşk şarkıları söylüyor.

Avisar'ın Livni'ye söylediği İngilizce ve İbranice karışımı şarkının nakaratı şu şekilde: "Ah Tzipi, sen tam benim istediğimsin, bir siyasi liderden beklediğim her şeysin." Şarkı, "Ehud'u istemiyorum, Bibi'ye güvenmiyorum. Tzipi, eğer izin verirsen senin erkeğin olurum. Sadece bana evet de" şeklinde devam ediyor. Şarkını başka bir yerinde ise "Ne Golda, ne Condoleezza, ne Palin, ne Michelle Obama; hiç kimse seni yenemez" ifadesi geçiyor.

Şarkı, biri müzisyen olan İsrailli iki genç tarafından hazırlanmış. Şarkıyı yazan müzisyen bunu ideolojisi ve eğlence için yaptığını söylüyor. Her ikisi de bu videonun kendi girişimleri olduğunu söylüyor; ancak Kadima sözcüsü taraftarlarına bu tür yaratıcı klipler göndermeleri çağrısında bulunduklarını belirtiyor.

Klipi hazırlayanlardan Reuven Adler, "İnsanlar videonun, Livni'nin stratejistlerinin zekice bir fikri olduğunu düşünüyor; ancak biz bunu kendimiz yaptık. Gençlerin Tzipi için heyecanlandırmak için Obama Girl bize ilham oldu. Gençler sadece bu tür klas hareketlere bağlanıyorlar" diyor.

Şarkının yazarları, ilk önce şarkının kendisini anlatmasını istedikleri için isimlerinin yayınlanmasına şimdilik sıcak bakmıyorlar. Ancak video, internette yayınlanmaya başladığı geçtiğimiz Cumartesi gününden beri Youtube, MySpace ve Facebook gibi internet adreslerinde çoktan yerini aldı bile. Bazı gençler de bu şarkıyı, telefonlarına melodi olarak indirmek istiyor.

Öte yandan Tzipi Livni de geçtiğimi Pazartesi günü videoyu hazırlayan gençleri arayarak kendilerine teşekkür etmişti. Adler ve Avisar ise Livni'nin şarkıyı duymuş olmasına şaşırdıklarını ifade etmişlerdi.