kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Aralık 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İran korsanlarla savaşacak

CİHAN
Giriş Saati : 20.12.2008 15:48
Güncelleme : 20.12.2008 19:44
Yeni Haber
İran'a ait bir savaş gemisinin, korsanlarla savaşmak için Aden Körfezi'nde Somali sularına girdiği bildirildi. İran'ın yarı-resmFars haber ajansı, "4 bin deniz mili yolculuğunun ardından, bir savaş gemisi İran'ın Aden Körfezi'ndeki güçlü varlığını duyurmuştur" denildi.

Geminin buraya ne zaman geldiği konusunda ise bilgi verilmedi.

İran radyosu da Somali kıyılarına kargo gemilerini korumak için bir savaş gemisi gönderildiğini duyurdu. Geminin, Aden Körfezi'nde devriye gezmekte olan Danimarka, İtalya, Rusya, ABD ve diğer ülkelerin gemilerine katılacağı kaydedildi.

Fars ajansı, geminin Aden Körfezi'ne gelmesi için "İran'ın deniz kuvvetleri için yeni bir onur" ifadesini kullanırken, buna gerekçe olarak da "Arap Denizi ve Hint Okyanusu'nun kuzeyinin, çoktan Batılı ülkelerin deniz kuvvetlerinin sahnesi olmasını" gösterdi. Ajansa konuşan üst düzey bir ordu yetkilisi de "İran gemilerinin devriye gezmesi düzenli olarak yapılan bir şeydi. Bu devriye gerekli olan her yerde gerçekleştiriliyor" dedi.

İran Meclisi üyelerinden Parviz Sarvari de daha önce yaptığı bir açıklamada İran'ın, Aden Körfezi'ndeki korsanlara karşı askerseçeneği düşünebileceğini söylemişti.

Somalili korsanlar, Kasım ayında Hong Kong menşeli bir kargo gemisine 25 mürettebatıyla birlikte Yemen kıyılarında el koymuşlardı. 36 ton un taşıyan "Delight" adındaki gemi, İran'ın Bandar Abbas limanına geliyordu.

Sadece bu yıl Somalili korsanlar tarafından 80'den fazla gemiye el koyulduğu tahmin ediliyor. Bu gemilerden 20'sinin ve 200 kadar mürettebatın halen korsanların elinde olduğu belirtiliyor. Korsanların rehineler karşılığında ise şimdiye kadar 30 milyon dolar kazandıkları kaydediliyor.

Hint Denizi'ni Süveyş Kanalı ve Kızıldeniz'le bağlayan Aden Körfezi'nden her yıl ortalama 20 bin gemi geçiyor.

Geçtiğimiz aylarda bazı ülkelerin savaş gemileri bölgede devriye gezmeye başlamıştı. Çin yönetimi de bölgeye bir gemi gönderdiğini açıklamıştı.