kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Aralık 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Obama'ya "İlk önce İstanbul'u ziyaret et" tavsiyesi

CİHAN
Giriş Saati : 20.12.2008 11:24
Güncelleme : 20.12.2008 19:44
Yeni Haber
ABD'nin yeni Başkanı Barack Obama, 20 Ocak'ta resmen göreve başlamasının ardından ilk 100 gün içerisinde bir Müslüman ülkesini ziyaret etmeyi planlıyor. Obama'nın ofisinden yapılan açıklamaya göre bu şekilde dünyadaki 1,4 milyar Müslüman'a uzlaşı mesajı verilmesi hedefleniyor. Ancak bu ülkenin neresi olacağı ise kesin değil.

ABD'de yayınlanan Washington Post gazetesinde bir makale kaleme alan Mısırlı bir profesör, Obama'nın Başkan olarak ziyaret edeceği ilk Müslüman ülkenin Endonezya ve Türkiye olması tavsiyesinde bulundu. Sürgünde yaşayan bir sosyolog olan ve Harvard ile Indiana üniversitelerinde ders veren Sadettin İbrahim adlı profesör, Obama'nın yapacağı tercihin "açık bir mesaj" olacağını belirtti.

Bazı Müslüman ülkelerdeki liderlerin despot, zorba ve baskıcı ve bozulmuş olduğunu savunan İbrahim, bazı ülkelerin ise ABD ile dost ve müttefik olduğuna dikkat çekti. Bu liderlerin, ABD'nin kutsamaları ve dolar yardımlarıyla iktidarda kalmak için, ülkelerinin stratejik varlıkları üzerinde iş yaptıklarını belirten Mısırlı profesör, "Bu dostça diktatörlerin başkentlerinde büyük bir konuşma yapmak, bu yöneticilere halkına karşı yabancılaşırken bir rahatlama sağlayabilir" uyarısında bulundu.

Ekim ayında yapılan bir Gallup araştırmasına göndermede bulunan Sadettin İbrahim, bu araştırmaya göre ABD hakkındaki olumsuz düşüncelerine rağmen Müslümanların üçte ikisinin Amerikan demokrasisine, eğitimine, teknolojisine ve girişimciliğine hayranlık duyduklarını hatırlattı. İbrahim ayrıca 11 Eylül'den önce Müslüman ülkelerinde sadece 3 Amerikan üniversitesi bulunurken, şimdi ise bu rakamın 30 civarında olduğunu kaydetti. Benzer bir çoğalmanın da başta gıda zincirleri olmak üzere ekonomi ve ticarette de yaşandığını aktardı.

İbrahim, demokrasinin Amerikalılar tarafından tutulan bir değer ve birçok Müslüman için bir ilham kaynağı olduğundan Obama'nın bir Müslüman ülkesinde vereceği mesajın da demokrasi odaklı olması gerektiğini ifade etti. Ardından iki Müslüman ülkenin düzenli bir şekilde demokratik dönüşüm içinde olduğunu kaydeden İbrahim, bunların Endonezya ve Türkiye olduğunu belirtti.

"TÜRKİYE VE ENDONEZYA, DEMOKRASİ İÇİN MÜSLÜMANLARA BİR ROL MODELİ OLABİLİR"

Endonezya'nın, Obama'nın çocukluğunu geçirdiği yer olduğu için ayrı bir çekiciliği olduğunu belirten Mısırlı Sadettin İbrahim, Türkiye'nin de doğu ile batı ve kuzey ile güney arasında hem asıl itibariyle hem de mecazi olarak bir köprü olduğuna dikkat çekti.

Sadettin İbrahim, her iki ülkenin de Samuel Huntington'ın "Medeniyetler Çatışması" tezini hem de İslam ile demokrasinin bir arada olamayacağı düşüncesini ortadan kaldırdığını kaydetti. Müslüman dünyasının demokrasiye doğru uzun bir yolu olduğunu belirten İbrahim, hem Endonezya hem de Türkiye'nin bu konuda rol modeli olabileceğini aktardı. İbrahim, evrensel üne sahip Obama'nın buralara gerçekleştireceği erken bir ziyaretten başka hiçbir şeyin daha yüksek sesle ve açık bir mesaj olamayacağını savundu.

Sadettin İbrahim son olarak "İlk durağı ve ilk mesajı Jakarta ve İstanbul olsun. O zaman Kahire ve Şam da, (Obama'nın) görevi sona ermeden biz ziyaret onuru elde edebilmek için gerekli demokratik adımları muhtemelen atacaklardır" ifadelerini kullandı.