kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Aralık 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Gazi Bertal

Komşudaki olaylar başka ülkelere de sıçrayabilir

ECEVİT KILIÇ
ECEVİT KILIÇ
15.12.2008
* Yunanistan'daki anarşistlerin sayısı çok olmamasına karşın isyan nasıl büyüdü?
A.K:
Onların köklü anarşist geçmişi var.
Z.C: Onların örgütlenme biçimleri de bu eylemlere uygun. Bir araya geliş biçimleri de kendilerine özgü bir ağla oluyor. Olayların başlatan ve yönlendirenler anarşistler. Olayların içinde yer alanların hepsi anarşistler değil.
G.B: Yunanistan'ın son 30 yılı ile Türkiye'nin 30 yılını karşılaştırdığımızda çok fark var. Orada tartışan ve sorgulayan bir toplum var. Bir zam olsa bile eylem düzenlenir. Türkiye'de ise yüksek sesle bile konuşmayan toplum var. Bir de toplumun kendisi de sağcılaştı. Halk, faşizan zihniyeti benimser hale getirildi. Halkın kendisinde MHP'yi aşan bir zihniyet söz konusu. Öyle ki MHP, halka fren koyuyor. Yunanistan'daki hareket de bir gecede bastırılabilir ama eylem bir gecelik değil. Başka bir yerden yine patlak verir. Çünkü toplum bunu üretiyor.

* "Anarşistler yönlendiriyor ama halk da arkalarında gidiyor mu?" diyorsunuz?
A.K: Onlarda da darbe yaşandı. Ama onlar cuntaya karşı direndi. Darbecilerini de yargıladılar.

* İsyan başka ülkelere sıçrar mı?
İsyan alevleri başka ülkelere sıçrama kapasitesine sahip. İsyanın önemi büyük; Atinalılar vitrinlerden, ışıklardan gökyüzüne bakamaz olmuştu, anarşistler vitrin ve ışıkları ortadan kaldırarak insanlara bunu hatırlattı.

* Dünyanın her yerindeki küreselleşme karşıtı eylemlerin arkasında anarşistler mi var?
Z.C:
Evet. Birçoğunu anarşistler gerçekleştiriyor. G-8 gibi zirvelerde düzenlenen protestolarda anarşistler etkin.

* Her alanda eylemler düzenliyorsunuz. Yunanistan'da bir çocuğun polisce öldürülmesiyle hayat durdu. Türkiye'de son dönemde polis kurşunuyla sık sık insanlar ölüyor. Neden bu konuda bir protesto veya eylem düzenlemediniz?
A.K:
Biz, solla aramıza çizgi çekemedik. Solla birlikte hareket eden anarşistler var. Bu bağı koparamadığımız için yaratıcı ve bağımsız eylemler gerçekleştiremiyoruz.
G.B: Türkiye'de sürekli öldürme olayları yaşanıyor. Yunanistan'daki gibi polis bir kişiyi yeni öldürmedi ki! Türkiye'de polisin öldürdüğü insanları yıllara ve aylara böldüğümüzde son üç yılda her güne bir insan düşüyor. Biz ölümü kanıksadık. Doğal olarak da polisin karıştığı olayı, bir başlangıç noktası haline getirme reflekslerimiz köreldi. Şimdi anarşist hareket içinde tartışılan bir eylemi anlatacağım size.

* Nedir o?
Bir anarşist grubu, geçtiğimiz kurban bayramlarının birinde bağlanmış bir danayı serbest bıraktı. Sonra da afiş ve yazıyla bunu duyurdular: "Biz bir kurbanlık danayı özgürleştirdik." Bir kısım anarşistler dalga geçti. Bir kısmı ise "Çok iyi eylem. Biz hayvan kesilmesine karşıyız. Ayrıca vejetaryeniz." Ama serbest bırakanlar, eleştiriler karşısında eylemi geliştiremediler. Belki de çoğumuz eylemi savunsaydık ve çoğaltsaydık başlı başına bir olay olabilirdi. Yunanistan'da toplumsal yelpazede görünürde olanlar anarşistlerdir. Türkiye'de ise görünürde olanlar anarşistler değil sol muhalefet.
Haberin fotoğrafları