kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
9 Aralık 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Pınar Mavituna

Sürücü gaza gelmese yakıt faturamız 5.6 milyar YTL azalır

08.12.2008
Shell&Turcas'ın araştırmasına göre araçların doğru kullanımı yakıtta yıllık 600 YTL'lik tasarruf getirebilir. Tüm sürücüler doğru tekniği uygulasa Türkiye'nin yakıt faturası 5.5 milyar YTL azalır..
Petrolün varil fiyatındaki düşüş az da olsa pompa fiyatlarına da yansıdı. Akaryakıt fiyatları Türkiye'de 3.5 yıl öncesine döndü. Ancak, otomobil sahipleri için özellikle ekmeğini direksiyon sallayarak kazananlar için akaryakıt önemli bir maliyet kalemi olmaya devam ediyor. Özellikle kriz dönemlerinde... Shell'in, de yakıt ekonomisi bilincini aşılamak için başlattığı Yakıt Ekonomisi Maratonu'nun Türkiye ayağında çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı.

600 YTL TASARRUF MÜMKÜN
Sürüş alışkanlıklarında yapılacak küçük değişiklikler ve Shell'in yakıt ekonomisi formüllü yakıtları sayesinde ayda minimum 2 depo yakıt harcayan sürücülerin yılda 600 YTL tasarruf sağlaması mümkün. İki ay süren eğitim kapsamında 200 gönüllü sürücünün üçte ikisi daha az yakıt tüketmeyi başardı. Program kapsamında, sürücüler ortalama yüzde 17'ye varan yakıt tasarrufu sağlarken sürücülerin üçte biri yüzde 30'luk tasarruf etti. Diğer bir deyişle, her yıl yakıta 3 bin 600 YTL harcayan bir sürücü yeni sürüş teknikleri ile yıllık 600 YTL'lik yakıt tasarrufu sağladı. Bu da yılda ortalama bin 200 litre yakıt tüketen biri için 200 litre kadar bir tasarruf demek. Türkiye'deki bütün sürücülerin aynı oranda tasarruf sağlaması halinde ise her yıl 5.6 milyar YTL yakıt tasarrufu yapılabileceği anlamına geliyor.