kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
9 Aralık 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Borsalar, Obama ve otomotivcilere duacı

08.12.2008
Dünya borsaları, Obama'nın açıkladığı yeni istihdam paketi ve ABD'li otomotiv devlerini kurtarma planı ile coştu. Otomotivin kalbi Detroit'te ise sektörün kurtulması için ayin yapıldı..
Avrupa, Asya ve ABD borsaları dün günü büyük artışlarla kapattı. Petrol ve madencilik hisselerinin artışındaki rüzgarı arkasına alan Avrupa ve Asya yüzde 6'lara varan oranlarda büyüdü. ABD ise Barack Obama'nın işsizliği önleyecek yeni altyapı yatırımları planı ile coştu. Ancak en merakla beklenen gelişme ABD'li üç dev Ford, Chrysler ve General Motors'un kurtarılması oldu. Ancak en merakla beklenen gelişme ABD'li üç dev Ford, Chrysler ve General Motors'un kurtarılması oldu. Beklenti o kadar fazla oldu ki otomotiv sektörü için özel ayinler düzenlenip dualar bile edildi.

PETROL, MADENCİLİK YÜKSELDİ
Petrol ve madencilik hisselerinin artışındaki rüzgarı arkasına alan Avrupa ve Asya yüzde 6'lara varan oranlarda büyüdü. ABD'de yükselişi sağlayan Barack Obama'nın yeni planı dünyanın en büyük ikinci inşaat malzemesi üreticisi CRH'e yüzde 6 oranında değer kazandı. Siemens AG de yüzde 6'lara varan oranlarda artış yakaladı. Borsalarda diğer bir beklenti de ABD dışında bir çok ülkenin yeni ekonomi kalkındırma paketleri açıklayacağı oldu. Almanya DAX endeksi de Alman Borsası ile NYSE Euronext ile birleşme teklifi nedeniyle yüzde 5.9 gibi büyük bir oranda artış yakaladı.

RUSYA'NIN NOTU DÜŞTÜ
Çin'in ekonomiyi canlandırmak için hazırladığı 22 milyar dolarlık demiryolu yatırımı Asya'nın yükselişini sağladı. Tokyo'da Nikkei yüzde 5.2 değer kazanırken Hong Kong Borsası'nda Hang Seng endeksi ise yüzde 8.66 yükseldi. Bu arada kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's, Rusya'nın BBB (+) olan notunu, BBB'ye indirdi. Kuruluş, not indiriminin nedenini Rusya'nın, döviz rezervlerinin 583 milyar dolardan, 455 milyar dolara inmesi ve dış finansman imkanlarının daralmasını gösterdi.