kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
9 Aralık 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Vergi artışı kitabımda yok yeni yatırımlar ertelenebilir

Veli SARIBOĞA - İSTANBUL
09.12.2008
Gıdada bazı ürünlerin KDV'sinin artırılacağına yönelik sorulara "Külliyen yalan" yanıtını veren Başbakan Erdoğan IMF ile anlaşma öncesinde yeni yatırımların ertelenebileceğini söyledi..
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, vergi artışının gündemde olmadığını, hele gıdada asla böyle bir şey düşünemeyeceğini belirterek, "Bakın KDV ile ilgili dendi. Hayır. Asla. Bütün bunların hepsi külliyen yalan'' dedi. Bayram namazının ardından Sultanahmet Camisi'nden ayrılırken basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Erdoğan, bir basın mensubunun dün 5 ekonomi bakanıyla toplantı yaptığını hatırlatarak, "Toplantı tam da IMF'yle yapılacak görüşmelerin arifesindeydi. Bu toplantıda bir karar alındı mı?'' sorusu üzerine, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in yaptığı basın toplantısıyla bu konuya geniş açıklama getirdiğini söyledi. IMF'yle görüşmelerin devam ettiğini vurgulayan Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti: "Dün IMF'yle yapılan görüşmeleri arkadaşlarımla beraber gözden geçirme fırsatını buldum. Bunun yanında da tabii bu süreci nasıl değerlendireceğimiz noktasında ne gibi adımlar atılacak? Örneğin Merkez Bankası'nın Eximbank'la ilgili yaptığı açıklama... Bunun yanında biliyorsunuz bankaların munzam karşılığıyla ilgili bir yüzde 2'lik 2 ya da 2.5 milyar dolar gibi bir rakama tekabül ediyor, bu rakam bankalara dönüyor. Bu, tabii ki 2.5 milyar dolar, bankalarımız için önemli bir kaynak. Bu yerinde değerlendirilir, reel sektöre buradan hakikaten bir aktarım sağlanabilirse reel sektör iyice sıkıştırılmazsa, reel sektörde de bir rahatlama olacaktır."

'BÜTÇE DARALMAYACAK'
"Vergi oranlarının artışı gündemde mi? Gıdada yüzde 8'den yüzde 18'e artış olacağına dair iddialar var'' sorusunu ise Başbakan Erdoğan şöyle cevapladı: "Benim kitabımda böyle bir şey yok. Asla. Hele hele gıda asla. Böyle bir şey düşünemem. Bakın KDV'yle ilgili dendi. Hayır. Asla. Bütün bunların hepsi yalandır. Külliyen yalandır." Erdoğan, "IMF'yle yapılacak görüşmeleri sizin altını çizdiğiniz konular nasıl etkileyecek?'' sorusunu da şöyle yanıtladı: "Gerekirse yeni yapacağımız bazı yatırımları belki biraz daha erteleyeceğiz. Ama başlanmış olan yatırımlarımıza yine devam edeceğiz. Bazı özel kalemler var, onların üzerinde belki bazı oynamaları yapacağız. Ama biz bütçemizde de böyle ciddi bir daralmayı, daraltmayı şu noktada düşünmüyoruz.''