kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
9 Aralık 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"İETT arazisinde hesap tutmadı"

Giriş Saati : 09.12.2008 14:55
Güncelleme : 09.12.2008 15:44
Yeni Haber
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Levent'teki İETT arazisi satışıyla ilgili olarak, ''İETT arazisini satıştaki hesabımız tutmadı. Çünkü birileri çomak tuttu'' dedi.

Topbaş, Kurban Bayramı dolayısıyla İtfaiye Daire Başkanlığı'na bağlı Bakırköy Bölge Grup Amirliği'ndeki bayramlaşma törenine katılarak, itfaiyecilerle bayramlaştı.

Burada yaptığı konuşmada, İstanbul'un dünya ölçeğinde bir kent olduğunu belirten Topbaş, itfaiyenin kentte günlük ortalama 150 ihbar aldığını anlatarak, itfaiyecilerin kentteki insanların refahını ve can güvenliğini düşünerek özverili çalışmalarda bulunduğunu söyledi.

Belediye olarak yangınlara daha çabuk müdahale edilmesi amacıyla çeşitli noktalara 70 istasyon kurduklarını, bu sayının artacağını ifade eden Topbaş, göreve geldiklerinden bu yana itfaiye daire başkanlığının ekip ve araç malzeme sayılarını sürekli artırarak yenilediklerini kaydetti.

Kentteki metro çalışmalarına da değinen Topbaş, devam eden 60 kilometre metro hattı çalışmasının bulunduğunu bildirdi.

Şu anda metrodaki yatırımların 3,5 milyar dolar olduğunu anlatan Topbaş, 74 kilometre de ihale aşamasında olan hat çalışmasının bulunduğunu aktardı.

Metronun parası rahat dönen yatırım olmadığına dikkat çeken Topbaş, metronun ''yap-işlet-devret'' modeliyle yapılması için çeşitli şirketlerle görüşmeler yaptıklarını, ancak bazı şirketlerin yolcu garantisi istediklerini dile getirerek, ''Hesap yapınca metronun parasını bizden çıkaracaklarını gördük'' diye konuştu.

KURBAN KESİMİ

Kurban kesmenin ibadetin bir parçası olduğuna işaret eden Topbaş, ancak ibadet yapılırken şartlarına ve ahlakına uygun ortamlarda yapılmasını gerektiğini söyledi.

Eziyet ederek, çevreyi kirleterek, kötü görüntüler sergileyerek yapılacak ibadetin hoş karşılanmayacağını, bazılarının buna sempati duymayacağını belirten Topbaş, İstanbul'un Türkiye'nin önemli bir bölümünü oluşturduğunun bir gerçek olduğunu söyledi.

Her yıl Kurban Bayramı dolayısıyla 60 bin büyükbaş hayvanın kente geldiğini söyleyen Topbaş, bu amaçla kurban kesimi yapılan ve geçen yıl faaliyete geçirdiklerini mobil kurban kesimi konteynerlerinin sayısını artırdıklarını vurguladı.

Çeşitli mevkilere dağıtılan 150 civarında konteynerde, ilk 2 gün içerisinde 15 bin adet hayvan kesildiğini anlatan Kadir Topbaş, bunların sayısını arttıracaklarını ifade etti.

İETT ARAZİSİNİN SATIŞI

Levent'teki İETT arazisinin satışıyla ilgili basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Topbaş, şunları söyledi:

''İETT arazisini satıştaki hesabımız tutmadı. Çünkü birileri çomak tuttu. Maalesef bazı insanlarımız bir yere çomak tutmayı kendilerine maharet sanıyor. Ne hizmetiniz var, ne iziniz var. Hangi dikili ağacınız var. Şimdi gitsinler orada piknik yapsınlar keyiflerince. O para 1 katrilyon 156 trilyon para. 20 ay önce kasaya girecekti. Girmedi, giremedi. Bu sistemde ciddi sarsıntı meydana getirdi. Bu para bu kente girseydi hem bu ekonomik kriz sürecinde piyasalara hareketlilik getirecekti. Bu parayı kasaya koyma çalışmamız devam ediyor. Bu kadar net. İhtiyacımız da var. Bundan vazgeçer, iptal edilir veya bu iş bittiğinde dünyaya yansıması da farklı olacaktır. Kimse güvenmez. Küresel sermaye artık bu şehre gelmekte hep dikkat etmek zorunda kalır.''

İETT arsasıyla ilgili açılan davaların tek tek düştüğünü kaydeden Topbaş, öne sürülen iddiaların tek tek çürütüldüğünü, bilirkişi raporlarının olumlu geldiğini aktardı.

Ancak baştan atılan bir taş bulunduğunu, onun getirdiği sıkıntının olduğunu söyleyen Topbaş, ''Para hassas. Para gideceği yerin güvenli olmasını ister. Biz istiyoruz ki bu ekonomik krizde Türkiye'yi ve İstanbul'u güvenli bir liman yapalım'' dedi.

Piyasalara hareketlilik getirmek adına yatırımları durdurmayacaklarını belirten İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, ellerindeki parayı mutlaka harcamaları gerektiğini söyledi.

Konuşmasının ardından Topbaş, itfaiyeden 28 yıl önce emekli olan 79 yaşındaki Şadan Aslan ile bir süre sohbet ederek, İBB İtfaiye Daire Başkanlığı'nın bugünkü amblemini, 1960 yılında kendisinin çizdiğini bildirdi.
Kadir Topbaş, daha sonra İBB Avrupa Yakası Zabıta Müdürlüğü'nün Edirnekapı'daki binasına giderek, burada zabıta memurları ile bayramlaştı.
Belediye Başkanı Topbaş, bayramlaşmak amacıyla elini öpen çocuklara da 100'er YTL harçlık verdi.

AA