kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
9 Aralık 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Cezaevinde cinsel ilişki talebi

Giriş Saati : 09.12.2008 13:52
Güncelleme : 09.12.2008 15:31
Yeni Haber
TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı ve AK Parti Mersin Milletvekili Zafer Üskül, bir mahkumun ''cezaevinde cinsel ilişki'' talebi konusunda, ''Bugünden yarına bir çözüm önermedik, önermiyoruz, Ama bunu incelemeye değer bulduğumuzu belirttik'' dedi.

Zafer Üskül, Mersin'deki Kültür Merkezi'nde düzenlenen bayramlaşma töreninde gazetecilerin soruları üzerine yaptığı açıklamada, TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'na değişik yerlerden olduğu gibi hapishanelerden de başvurular geldiğini söyledi.

Yapılan bu başvurular içinde bir mahkumun ''cinsel sorunun çözümü''nü isteyen talebinin de yer aldığını belirten Üskül, ''Bu talepler üzerine biz dünyada bir inceleme yaptık. Değişik ülkelerde bu ihtiyaçların karşılandığı uygulamalar var. Bazı ülkelerde de yok. Dolayısıyla mahkumun talebini incelemeye değer bulduk. Burada hedef, çocuk sahibi olmak isteyenlerin bu taleplerini bir biçimde karşılamak'' diye konuştu.

İngiltere'de de benzer bir olayın yaşandığını ve İngiliz hükümetinin buna izin vermediğini ifade eden Üskül, şöyle devam etti:

''Tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi olmak isteyen bir mahkum, İngiliz hükümetinin bu tutumu karşısında, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne gidip orada davayı kazanmış. Böyle bir örnek var. Ayrıca, cezaevi ve tutukevlerde cinsel taciz ve tecavüzlerin önlenmesi gerekir. Buna da katkıda bulunabilir. Tabi bir başka açıdan da mahkumların sürekli stres altında yaşadıklarını hepimiz biliyoruz. Rahatlamalarına neden olabilir, ama hiç unutmamak gerekir ki, sonuçta bu insanlar mahkumdurlar ve hürriyetleri tabiki kısıtlanacaktır. Bu nedenle bu bir temel haktır dememiz söz konusu değil. Dolayısıyla değişik açılardan araştırmak gerekir.''

Üskül, cezaevi şartlarının ne kadar uygun olup olmadığına bakılması gerektiğini de dile getirerek, ''Bunun için mekan bulunulabilir mi? Çünkü cezaevleri çok kalabalık, yer sıkıntısı çekiliyor. Öte yandan her halde her suçu işleyene aynı biçimde davranılamaz. İşlenilen suçun niteliğine, alınan cezaya, mahkumun cezaevindeki tutumuna bakmak lazım.
Dolayısıyla şu anda bugünden yarına bir çözüm önermedik, önermiyoruz. Ama bunu incelemeye değer bulduğumuzu açıkladık'' şeklinde konuştu.

AA