kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
4 Aralık 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Çukurova Havalimanı için hazırlıklar başladı

Giriş Saati : 04.12.2008 11:12
Güncelleme : 04.12.2008 21:55
Yeni Haber
Ulaştırma Bakanlığı, yeni bir havalimanı için kolları sıvadı.

Adana-Mersin arasında kurulacak Çukurova Bölgesel Havalimanı'na ilişkin fizibilite ve proje hazırlıklarını başlatan Ulaştırma Bakanlığı, en az 150 milyon YTL yatırım gerektiren havalimanının yapım ihalesine gelecek yıl çıkılmasını planlıyor. Ulaştırma Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, Mersin-Adana arasında yeni bir havalimanı kurulacak.

Ulaştırma Bakanlığı teknik ekiplerinin yaptığı ön çalışmalarda, Mersin'in, bölge ve ilçelerindeki yoğun nüfus ve limandaki ticaret hacmi nedeniyle havalimanına ihtiyacı olduğuna karar verildi. Bu doğrultuda yapılan analizlerde, kentin batısı veya iç bölgelerinde büyük bir havalimanı için uygun arazi bulunmadığı anlaşıldı.

Bunun üzerine Mersin yakınlarında limanın doldurularak havalimanı yapılması düşünüldü. Bunun da maliyetleri yükselteceği öngörüldüğünden bu düşünceden vazgeçildi. Öte yandan, Adana'daki havalimanının yetersiz kaldığı ve potansiyelinin artması nedeniyle ihtiyacı karşılayamadığı ancak mevcut tesislerin de büyütülmesinin uygun olmayacağı tespit edildi.

İKİ KENTİN İHTİYACINI KARŞILAYACAK

Ulaştırma Bakanlığı, iki kentin ihtiyacını da karşılayacak bölgesel havalimanı yapılmasına karar verdi. Bakanlık teknik ekipleri, iki kent arasında coğrafi olarak en uygun alanı bulmak üzere çalışma başlattı ve bunun için alternatif bölgeler saptadı.

Bakanlık, Çukorova Bölgesel Havalimanı için yer tespitinin yanı sıra zemin etüdü, fizibilite ve proje çalışmalarını yoğunlaştırdı. Projenin, tüm detaylarıyla gelecek yıl ortaya çıkması öngörülüyor. Ulaştırma Bakanlığı, projenin süreçlerinin hızlı ilerlemesi halinde gelecek yıl yapım ihalesine çıkılmasını planlıyor.

Havalimanının potansiyelini teknik ekiplere incelettiren bakanlık, limanın yap-işlet-devret yöntemiyle yapılma potansiyeli bulunduğunu belirledi. Havalimanının bu yöntemle ihale edilmesi öngörülüyor.

YILLIK YOLCU POTANSİYELİ 2 MİLYON

Bakanlığın üzerinde çalıştığı plana göre, Çukurova Bölgesel Havalimanı, İstanbul, İzmir, Ankara ve Antalya'daki havalimanlarından sonra sıralanan havalimanları arasında ilk sırada olacak şekilde yapılacak. Havalimanı modern mimariyle inşa edilecek.

Havalimanı 3500X45 metre ölçülerinde piste sahip olacak ancak ihtiyaç olması halinde buna paralel bir pist daha yapılacak şekilde inşa edilecek. Taksi yolu ve apronları ile iç ve dış hat terminallerinin iki kentin ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde yapılması öngörülüyor. Yıllık 2 milyon yolcu potansiyeli bulunduğu belirlenen havalimanı için en az 150 milyon YTL yatırım yapılması planlanıyor.

(AA)