kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
4 Aralık 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Keneyle mücadelede yeni dönem

Giriş Saati : 04.12.2008 11:06
Güncelleme : 04.12.2008 21:55
Yeni Haber
Kene kaynaklı enfeksiyonlarla mücadelede gelecek döneme ilişkin stratejilerin belirlenmesi amacıyla Ankara'da düzenlenen sempozyumda yeni kararlar alındı.

Kene kaynaklı enfeksiyonlar, özellikle de Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı, bu yıl vefat eden Ankara Numune Hastanesi enfeksiyon hastalıkları uzmanı Dr. Mustafa Aydın Çevik anısına 27-28 Kasım tarihlerinde düzenlenen uluslararası katılımlı II. Türkiye Zoonotik Hastalıklar Sempozyumu'nda bütün yönleriyle ele alındı.

Sağlık, Tarım ve Köyişleri ile Çevre ve Orman Bakanlıkları, Türkiye Veteriner Hekimler Birliği, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanları Derneği (EKMUD) yetkilileri ile üniversitelerden uzmanların katıldığı sempozyum sonunda, kene kaynaklı enfeksiyonlara karşı konuyla ilgili üç bakanlığın iş birliğinin artırılması görüşü benimsendi.

Bu çerçevede, Sağlık, Tarım ve Köyişleri ile Çevre ve Orman bakanlıkları, keneyle mücadelede ortak çalışma yürüterek, koordineli hareket edecek. Ayrıca, Sağlık Bakanlığında 2009 yılında bununla ilgili ayrı birim kurulmasının planlandığı da bildirildi.

Sağlık Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, KKKA hastalığına karşı üzerinde çalışılan serum ve aşı çalışmalarında da son aşamaya gelindi. Bakanlık yetkilileri, aşı ve serumların 2009 yılında hazır hale getirilmesinin planlandığını bildirdiler.

''MÜCADELE KÖYLERDE VE KIRSALDA YAPILMALI''

Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zati Vatansever, sempozyumu değerlendirirken, Türkiye'de kene kaynaklı hastalıkların kırsal alanda ortaya çıktığını, şehirlerde bu tür bir hastalık endişesinin yersiz olduğunu bildirdi.

Türkiye'nin komşuları olan İran ve Bulgaristan'daki kene kaynaklı virüsün, ülkede görülenden farklı olduğunu belirten Vatansever, ''Virüsün İran kanalıyla bize geldiğini iddia etmek son derece yanlış. Türkiye'deki kene virüsünün yayılma şekliyle komşularımızınki aynı değil'' şeklinde konuştu.

Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Aydın ise KKKA hastalığına karşı koruma ve kontrollerin asıl köylerde ve kırsal alanlarda yapılması gerektiğini belirtti. Şehirlerde park ve bahçelerin ilaçlanmasının son derece gereksiz, hatta zararlı olduğunu kaydeden Aydın, şunları söyledi:

''Belediyeler bu uygulamadan vazgeçmeli, çünkü hiçbir faydası yok. Piknik yapmaya gidenler için kene tutunmasıyla ilgili ciddi bir sıkıntı zaten görülmüyor. Bir de üstüne park ve bahçeleri, ormanlık arazileri ilaçlıyoruz. İlaçlandıktan 1-2 saat sonra insanlar o bölgeye gidip piknik yapıyor. Bu son derece zararlı. Çünkü bizim verdiğimiz ilaçlar kimyasal içerikli. İlaçlanan yerlere insanlar en az bir gün sonra gitmeli. Yoksa insanlar zarar görebilir. Tamamen suni bir endişeye dayanan bu uygulamadan vazgeçilmeli.''

(AA)