kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
4 Aralık 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kurban bayramında ''trafik kurbanı'' olmayın

Giriş Saati : 04.12.2008 11:04
Güncelleme : 04.12.2008 21:55
Yeni Haber
Kurban Bayramı'na sayılı günler kala yetkililer, trafik kazaları konusunda sürücüleri uyarıyor. Son 5 yılda 54 günlük bayram tatillerinde meydana gelen trafik kazalarında 623 kişi hayatını kaybetti. Kurban Bayramı'nın son beş yıllık bilançosu ise 352 ölü, 10 bin yaralı.

Türkiye, Kurban Bayramı'nda 9 günlük tatil yapacak. Her yıl bayramlarda yaşanan kazalarda onlarca vatandaş hayatını kaybediyor. Tatili fırsat bilen vatandaşlar ise yakınlarına bayram ziyareti için trafiğe çıkıyor. Uzmanlar sürücüleri kazalara karşı uyarıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre Kurban Bayramlarında şimdiye kadar yaşanan 5 bin 139 kazada 352 kişi hayatını kaybetti, 10 bin 483 kişi de yaralandı.

7-15 Ocak 2006 tarihindeki 9 günlük Kurban Bayramı tatilinde ise bin 354 kazada 109 kişi öldü, 2 bin 760 kişi de yaralandı. Son 5 yıl içerisinde bayramlarda yapılan 54 günlük Ramazan ve Kurban Bayramı tatillerinde 623 ölümlü ve 10 bin 955 yaralamalı trafik kazası meydana geldi. Kazalarda 836 kişi hayatını kaybetti, 23 bin 953 kişi yaralandı. Sürücüleri alkollü ve yorgun araç kullanılmaması konusunda uyaran Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, bayramda toplu taşıma araçlarının tercih edilmesini istedi.

Huzurlu ve acısız bir bayram istediklerini vurgulayan Apaydın, "Artık yollarımızda ve şehirlerimizde cinayet gibi kazalar olsun istemiyoruz. Bu kazalara dur demenin zamanı geldi. Bunun için bayram nedeniyle şehir dışına çıkacak olan her vatandaşımızın özellikle toplu taşıma araçlarını tercih etmelerini ve özel araçlarıyla yola çıkacak olan sürücülerimizin ise yorgun, alkollü yola çıkmamalarını ve yola çıkarken araçlarının tam bakımını yaptırarak çıkmalarını öneriyoruz." dedi.

Türkiye'de en çok trafik kazasının Kasım, Aralık ve Ocak aylarında yaşandığına dikkat çeken Apaydın, kış aylarında kurallara uyulması halinde kazaların her yıl yüzde 10 düşürebileceğini kaydetti. Türkiye genelinde 500 kırmızı noktalı yer olduğunu anlatan Apaydın, bunların 289'unun acil çözüm beklediğini söyledi.

"Bu kör noktaların hepsi biranda iyileştirilemediği için sürücülerimizin tedbirlerini önceden alıp, kazaya meydan vermemelidirler." diyen Apaydın, "Varacakları yere zamanından önce gitmeye can atan, aceleci, hız meraklısı sorumsuz sürücülerin, görüş alanı açılmadan, yol boşalmadan sollama yaptıklarını ve trafik kurallarını hiçe saydıklarını biliyoruz. Sizleri uyarıyorum. Karayollarımızı mezarlığa çevirmeyin. Trafik kurallarına uyalım. Alkollü, yorgun ve uykusuz araç kullanmayın. Bizler sizlerin sağ-salim ailelerinizin yanına gitmenizi, mutlu ve huzurlu bir bayram geçirmenizi istiyoruz." diye konuştu.

TÜRKİYE'DE BAZI KIRMIZI NOKTALAR

Yatağan Kavşağı, Yalova-Gölçük yolunun Kılıç ayrımı, Yalova-Çiftlikköy Merkez kavşağı, İzmir Manisa yolunun Tugay kavşağı, Bilecik-Yenişehir Kavşağı ve Bilecik-Bozüyük yolunun 11, 14, 15 ve 24. kilometresi, Uşak-Çiril- Dinar Kavşağı, Afyon-Antalya yolunun Kızılören kavşağı, İzmir (Ambarlı Kavşağı), Altınova-Dikili yolunun 3. kilometresi.

Bandırma Karacabey yolunun 33. ve 35. kilometresi, Yakakent Sansun yolunun 2. kilometresi, Çorum-Ankara karayolunun 15. kilometresi, Çorum-Samsun yolunun Mecitözü kavşağı, Pamukova-Bilecik yolunun 26.27.28.30.37 ve 38. kilometreleri, Giresun-Trabzon yolunun Dereli kavşağı, Sakarya-Karasu kavşağı, İzmit Otogar Kavşağı, Söke-Kuşadası arası.

Dalaman-Bodrum arası, Eskişehir-Sivrihisar, Konya-Kulu, Afyon-Dinar, Ordu-Bolaman, Erzurum-Aşkale, Bayburt-Kop Dağ- Bayburt Vauk Dağı, Gümüşhane-Zigana dağı, Gümüşhane-Kürtün yolu, Sivas-Kızıldağ, Antalya-Alanya arası.

(CİHAN)