kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
4 Aralık 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Söz, Özpetek kadınlarında

YASEMİN TAŞKIN ROMA
04.12.2008
Ferzan Özpetek Gözlerim Açık adlı kitap bugün New York MoMA Modern Sanatlar Müzesi'ndeki Özpetek filmleri toplu gösteriminde okura sunuluyor. Kitapta, Özpetek'i çalıştığı kadınlar anlatıyor..
Kadın duyarlılıklarını ve ruhunu perdeye büyük bir ustalıkla aktaran yönetmen Ferzan Özpetek'i bu kez ünlü kadın oyuncular bir kitapta anlattı. İtalya'da Mondadori yayınevinin Electa kataloğunda yer alan ve piyasaya önümüzdeki hafta çıkacak olan Ferzan Özpetek Gözlerim Açık adlı kitapta, Stefania Sandrelli'den Serra Yılmaz'a kadar Özpetek'in filmlerinde rol alan ünlü oyuncular, yönetmenle sürdürdükleri arkadaşlıklarını ayrıntılarıyla anlattılar. İtalyanca ve İngilizce çıkacak olan, fotoğraflarla bezenmiş kitap, Özpetek ve sinemasını, metinler, fotoğraflar ve oyuncularının bakışıyla anlatıyor. Kitabın yazarı olan sinema eleştirmeni Laura Delli Colli, kitabı bugün New York'ta MoMA'da (Modern Sanatlar Müzesi) başlayacak olan Ferzan Özpetek filmleri haftasında sunmayı planlıyor.

KADINLARA SEVGİYLE BAĞLI
Özpetek'in filmlerinde kadınlara bakış açısının sevgi dolu olduğunu neredeyse tüm oyuncuları doğruluyor.Kadın oyuncuların kitap için verdikleri röportajlarda, çoğunluk film çekim süresince yaşanan tılsımlı atmosferden, Ferzan Özpetek'in yarattığı derin arkadaşlık bağından ve film bitiminden sonra bu ilişkiye olan nostaljiden sözediyor. Ünlü İtalyan oyuncu Stefania Sandrelli kitap için yazdığı yazısında "Mükemmel Bir Gün filminde topu topu bir hafta çalıştık, filmi bitirdiğimizde sanki ona aşık olmuşum gibi eksikliğini hissediyordum," diyor. Oyuncuları tarafından sık sık Pedro Almodovar'a benzetilen Ferzan Özpetek'in, tıpkı Penelope Cruz gibi 'gözde' oyuncusu olmak isteyenler de çok. Bir Ömür Yetmez filminde başrollerden birini paylaşan Isabella Ferrari, Özpetek'i bir aile reisine benzetiyor, "Seni tokatlıyan, sonra da sevip okşayan bir anne baba gibi" diyen Ferrari, film setinde yaşanan büyülü atmosferin biteceği ve belki de Özpetek'le ilişkilerin eskisi gibi olmayacağı düşüncesinin bile kendisinde hüzün yarattığını hatırlıyor.

'KAVGA ETSEK DE BARIŞIĞIZ'
Özpetek'in film setlerinden ve hayatından fotoğrafların yer aldığı kitapta elbette, tüm filmlerinin nazar boncuğu adledilen ünlü oyuncu Serra Yılmaz da var. İlişkilerinin arkadaşlığın ötesinde olduğunu vurgulayan Serra Yılmaz "Artık akraba gibiyiz. Şiddetle kavga etsek de bir şey olmuyor. Birimiz diğerinin hayatında kaya gibi duruyoruz. Ferzan da çokesprili. Birbirimize sürreal şakalar yapıyoruz," diyor. İtalya'nın en ünlü sinema eleştrimenlerinden Natalia Aspesi ise "Kadınları çok sevdiği belli, büyük bir hayranlığı var. Kadın dünyasına karşı duyarlı. Bu bir insaniyet ve empati sorunu. Ferzan'a sanatçı ve insan olarak hayranım"derken, ateist olmasına rağmen Kutsal Yürek filminden sonra Ferzan'ın kendisine imanın ne olduğunu' anlattığını, bunun da içinde bir huzursuzluk yarattığını itiraf ediyor.