kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Aralık 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İşten çıkarmalara karşı "Plaza eylemleri"

Giriş Saati : 01.12.2008 10:46
Güncelleme : 01.12.2008 17:10
Yeni Haber
Ekonomik kriz ve enerji zamlarıyla maliyetlerin artması gerekçe gösterilerek yapılan işten çıkarmalar, çarşamba günleri ''plaza eylemleri'' ile protesto edilecek.

Alınan bilgiye göre, bazı meslek odaları ve sendikalar, ''kriz bahanesiyle işten çıkarmaların durdurulması, sendikal örgütlenmelerin önünün açılması'' gibi taleplerle düzenli eylem yapma kararı aldı.

Tez-Koop-İş Sendikası ve Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul şubelerinin, IBM Türk çalışanlarının sendikal örgütlenme çabasına destek vermek amacıyla yürüttüğü arayışlar, yeni bir kampanyayı doğurdu. Bir süredir Moda sahilinde gerçekleştirilen eylemlerden esinlenilerek sunulan önerilerin, sendikalar ve meslek örgütlerince kabul görmesiyle her hafta ''plaza eylemleri'' düzenlenmesi fikri benimsendi.

''Plaza eylemleri'' ismi ise ''beyaz yakalı'' olarak tabir edilen ''eğitim seviyesi daha yüksek ve nitelikli işlerde çalışan'' işçilere yönelik bir sembol olarak seçildi. Krizin beyaz yakalıları da ciddi şekilde etkilemesine rağmen örgütsüzlük ve dağınıklık nedeniyle bu kesimin sesini yükseltemediği belirtiliyor. ''Plaza'' seçimiyle beyaz yakalılara örgütlenme konusunda da bir mesaj verilmeye çalışılacağı ifade ediliyor.

Buna göre, eylemler, IBM Türk ile sınırlı kalmayacak. ''Haksız işten çıkarmalar'', ''beyaz-mavi yakalıların sendika mücadelelerinin desteklenmesi'' eylemlerin gündemini oluşturacak. Eylemlerin gündemi güncel gelişmelere göre değişecek ve herhangi bir iş yerinde yaşananlara karşı ''iş işten geçmeden'' tepki verilmeye çalışılacak.

Eylem günleri Çarşamba olarak kararlaştırılmış olsa da duruma göre kimi haftalarda eylem saati ya da gününde değişikliğe gidilebilecek.

TMMOB, Elektrik Mühendisleri Odası, Tez-Koop-İş, Dev Sağlık-İş, Bank-Sen'in desteğiyle başlayacak eylemlerin ilki 3 Aralık Çarşamba 12.00-13.00 saatleri arasında İstanbul Levent'teki Yapı Kredi Plaza önünde gerçekleştirilecek. Eylemlerin yeni desteklerle daha geniş bir tabana yayılması amaçlanıyor.

İlk hafta eyleminin ana temasını IBM Türk'teki sendikal örgütlenme mücadelesi oluşturacak.

IBM Türk bilişim çalışanlarının Tez-Koop-İş'e üye olmasıyla başlayan ve yönetimin sendikanın yetkisine itiraz etmesiyle devam eden süreçte, son olarak sendika temsilcisi olduğu belirtilen 3 kişinin işten çıkarılması nedeniyle ilk eylemin temasının bu konuya ayrıldığı belirtiliyor. Eylemde, ''IBM Türk bilişim çalışanlarının sendikal örgütlenmesine saygı gösterilmesi'' ve ''işten çıkarılan 3 sendika temsilcisinin işe iadesi'' talep edilecek.

AA