kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Aralık 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Saldırıyı lanetle karşılıyorum

Giriş Saati : 01.12.2008 18:25
Güncelleme : 01.12.2008 21:16
Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da partisinin il teşkilatına yapılan saldırıyı esef ve lanetle karşıladığını belirterek, ''Demokrasi içinde mücadeleyi eli bombalı olarak, terörist olarak, temin etmek, kazanmak mümkün değildir'' dedi.

Başbakan Erdoğan ve Türkiye'ye resmi bir ziyaret gerçekleştiren Güney Kore Başbakanı Han Seung-Soo yaptıkları görüşmelerin ardından Başbakanlık Merkez Bina'da ortak bir basın toplantısı düzenlediler, gazetecilerin sorularını yanıtladılar.

İstanbul'da Şişli ilçesi Sütlüce Mahallesindeki parti binasına yapılan saldırı ile ilgili ayrıntıların sorulması üzerine Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:

''Partimizin İstanbul İl teşkilatına yapılan bu bombalı saldırıyı esefle, lanetle karşılıyorum. Demokrasi içinde, özgürlük arama yollarını ve yahut da demokrasi içinde mücadeleyi eli bombalı olarak, terörist olarak, temin etmek, kazanmak mümkün değildir.

Şu anda partimize yapılan bu saldırı ile orada 9 insanın yaralanmasına ve 2'sinin şu anda ağır olduğu yönünde bilgi geldi. 2'si emniyet görevlisi kardeşimiz, diğer 7'si ağırlıklı olarak parti personeli arkadaşlarımız. Nihai sonucu henüz alamadım, çünkü toplantıdaydım.

Şu anda emniyet teşkilatımız araştırıyor. kİmdir, nedir, bombanın cinsi vs... Bu konuda detaylı bilgi henüz bizlere verilmiş değil. Verilirse bunu da açıklarız.''

DURAK'IN İSTİFASI

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'ın AK Parti'den istifasını da bir soru üzerine değerlediren Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

''Sayın Durak, bu yola çıkarken bize şunu söyledi; Yani ben artık son dönem artık sizlerle bir belediye başkanlığı yapmak isterim. Eğer uygun görürseniz, ben partinizden belediye başkanı adayı olmak istiyorum. 2004 yılı seçimleri öncesinde... Biz de Sayın Durak'ın Adana'da geçmiş tecrübelerini de bildiğimiz için böyle bir talebin gelmesi üzerine, bizim de partimizin ilk yerel seçimlere girişi idi. Kendilerinin bu talebini arkadaşlarımızla da müzakere ettik ve müzakereden sonra, kabul ettik. Ve kendisini adayımız yaptık.

Tabii şimdi böyle bir seçimin öncesinde kendisinin istifa gerekçesini bilemiyorum. Yani istifasında dilekçesinde böyle bir gerekçe ifade etmiyor. Sadece bu kullandığım ifadeleri kullanıyor. Kendi takdiridir. Bu konu üzerinde daha fazla konuşmama gerek yok. Hayırlı olsun diyeceğim. Bizler yolumuza zaten biliyorsunuz Çarşamba günü bütün AK Parti'li büyükşehir belediyelerinin olduğu yerlerde bir temayül yoklaması yapacağız.

Ama Sayın Durak'ın şunu bilmesini istiyorum: Biz bu temayül yoklamalarını sadece teşkilatımızla değil, aynı zamanda kamuoyuyla da yapıyoruz. Kamuoyunun da kanaatlerini aldıktan sonra bizler nihai kararımızı vereceğiz. Tabii ki sonunda 29 Mart'ta partinin belirlediği ismi o zaman halk seçecektir.''

''MERSİN-AKKUYU NÜKLEER ENERJİ SANTRALIYLA İLGİLİ İHALEMİZİ YAPTIK

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mersin-Akkuyu nükleer enerji santralıyla ilgili ihale dosyasının Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından değerlendirilmekte olduğunu belirterek, ''Öyle zannediyorum ki önümüzdeki bir kaç hafta içeresinde neticeye bağlanacaktır. Bu netice olumlu çıkarsa bu konsorsiyuma Mersin-Akkayu ihalesi verilmiş olacak. Aksi takdirde yenilenecektir'' dedi.

Başbakan Erdoğan, Türkiye'ye resmi bir ziyaret gerçekleştiren Güney Kore Başbakanı Han Seung-Soo yaptığı ortak basın toplantısında, görüşmelerde siyasi, ekonomik, ticari, kültürel ilişkileri ele alma fırsatı bulduklarını belirtti.

Türkiye ile Kore arasında herhangi bir sorunun bulunmadığını, ki ülke arasındaki dostluğun, dayanışmanın tarihçesinin herkes tarafından bilindiğini kaydeden Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

''Kore denince akla neyin geldiği, ülkemizin özellikle Anadolu'nun değişik yerlerinde hala Kore gazilerini, Kore şehitlerinin çocuklarını, torunlarını bunları hep görürüz. Bunları gördükçe de tabii Kore bizde farklı bir anı olarak hep yaşar. Türkiye ile bu tarihi ilişkiler özellikle askerlerimizin Kore Savaşı'ndaki kahramanlık ve fedakarlığı halklarımız arasındaki kardeşliğe varan bir dostluk bağı oluşturmuştur. Bu vesile ile özgürlük ve demokrasi yolunda Kore'de canlarını feda eden şehitlerimizi rahmetle anıyor, gazilerimizi şükranla tekrar yad ediyoruz.

Bu dostluğun en yakın örneklerinden biri de 1999 yılında yaşadığımız Marmara depremi sırasında Kore halkının özellikle depremzedelere ve o il, ilçelerimize sağlamış olduğu destekler olmuştur.

Enteresan bir örnek de 2002 Dünya Futbol Şampiyonası'nda yaşanmıştır. Yarı finalde üçüncülük dördüncülük maçını Türkiye Kore ile oynamıştır ve hakikaten maç sonunda ortaya konan o seremoni çok farklıydı. Adeta maçın galibi, mağlubu yoktu. Bir dayanışma içerisinde Türkiye her ne kadar Dünya üçüncüsü olduysa da bu sevinci onlar da bizlerle çok daha fazla, adeta Türkiye'den bu yarı finali izleyenler gibi yaşıyorlardı. O maç gönüllerde, televizyon ekranlarında hep kala kalmıştır. Türk ve Kore Milli takımlarının ve seyircilerinin sergilediği centilmence davranışlar olarak bir diğer örnektir.''

NÜKLEER ENERJİ İHALESİ

Başbakan Erdoğan 2007 yılının iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da güçlendirilmesi ve zengin kültürlerin karşılıklı tanıtımı yoluyla halkların daha da yakınlaştırılması için bir fırsat sağladığını da söyledi.

Dış ticaret hacminin açık ara Türkiye aleyhine gerçekleştiğini belirten Başbakan Erdoğan, ''Yaklaşık 5 milyar dolar civarında. Bundan sonra istiyoruz ki bir serbest ticaret anlaşmasını süratle bitirelim, bunun çalışmaları başladı. Karma Ekonomik Komisyon Toplantısı 1999'dan bu yana toplanmamış bunu istiyoruz ki 2009'da süratle bir araya getirelim, gerçekleştirelim. Bu konuda bir mutabakat sağladık'' diye konuştu.

Görüşmelerde Türkiye'de artan Kore yatırımlarının iki ülkeye de büyük yarar sağlayacağını vurguladıklarını anlatan Erdoğan, Kore'yi Türkiye'deki nükleer enerji alanında da görmek istediklerini belirtti. Erdoğan, ''Önümüzde bildiğiniz gibi Mersin-Akkuyu'dan sonra şimdi Sinop'ta nükleer enerji ile ilgili ihale hazırlığımız var. Bu ihalede Kore'nin de müracaatını, güçlü bir aktör olmasını isteriz'' dedi.

Koreli bir gazetecinin nükleer enerjiye ilişkin sorusuna da Başbakan Erdoğan, şu yanıtı verdi:

''Mersin-Akkuyu nükleer enerji santralıyla ilgili ihalemizi yaptık. Ve bu ihalede bir çok ülke dosya aldı. Fakat sonunda tek ülke kaldı, Rusya Federasyonu ve Türk konsorsiyumuyla birlikte. Şu anda dosya incelenmekte. Dosyanın değerlendirilmesi Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından şu anda yapılıyor. Öyle zannediyorum ki önümüzdeki bir kaç hafta içeresinde neticeye bağlanacaktır. Bu netice olumlu çıkarsa bu konsorsiyuma Mersin-Akkuyu ihalesi verilmiş olacak. Aksi takdirde yenilenecektir. Ama bu arada ikinci bir nükleer enerji santralıyla ilgili ihale Sinop'ta yapılacak. Sinop'un da ihale hazırlıkları son aşamasına geldi.

Daha doğrusu dosya verme noktasında son aşamasına gelindi. Onlar verilecek ve ondan sonra belirlenen süre içerisinde hazırlıklar yapılıp daha sonra oranın da ihalesi öyle zannediyorum 2009'un ilk üç ayında veya arkadaşların belirlediği bir tarihe göre yapılmış olacak. Burada Kore'yi de görmek istiyoruz.''