kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Aralık 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Muhteşem Ekenler

'Direneceğiz, batarsak birlikte batacağız'

PINAR ÇELİK
30.11.2008
Son beş yılda aşırı değerlenen TL karşısında özsermayesi eksiye düşen ve borç batağında çırpınan Berdan, son kozlarını oynuyor. Elindeki gayrimenkulleri satışa çıkaran firma köprü işletme sermayesi için bankalarla görüşüyor..
Kasım Ekenler tarafından 1951 yılında kurulan ve 70'li yıllardan beri ihracat yapan tekstil firması Berdan, son beş yılda TL'nin aşırı değerlenmesi ve dövizin düşmesiyle birlikte borç batağına saplandı. 1999 yılında borçlarını yeniden yapılandıran ve bugüne kadar bankalara 58 milyon 450 bin euro borç ödeyen Berdan'ın Yönetim Kurulu Başkanı Muhteşem Ekenler, bunun 10 milyon eurosunun gayrimenkul satışından geri kalanının faaliyet kârından ödendiğini, geri kalan 18 milyon euroluk borcu ödemek için de tüm gayrimenkullerini satacaklarını açıkladı. Firmanın tek sorununun özsermaye eksikliği olduğunu dile getiren Ekenler, tüm dünyayı etkisi altına alan global finansal kriz nedeniyle bankaların da sıkıntıda olduğunu ve kredi almanın daha da zorlaştığını belirtiyor. 12 milyon euro değerindeki gayrimenkullerin de böyle bir dönemde değerinin çok altında satılabileceğini ifade eden Ekenler, "Kriz fırsatçılarının elinde düşmek istemiyorum. Ancak mecbur kalırsak satmak durumunda kalacağız" dedi.

'STRATEJİK BİR HATA YAPTIM'
Firmanın kazandığı bütün parayı borç ödemek için kullandığını belirten Ekenler, özsermayeyi düşünmeden hareket ettiğini vurguluyor. 5 milyon euroluk bir nakitin firmayı kurtaracağını kaydeden Ekenler, "Biz bankalara 58 milyon yerine 48 milyon euro borç ödeseydik 10 milyon euroyu da özsermayede bıraksaydık bugün bu zorlukları yaşamıyor olacaktık. Bu benim tercihimdi ama stratejik bir hata yaptım. Bu hatayı yapmasaydım şimdi çok rahat kredi bulabilirdim" şeklinde konuştu. Sipariş sorunu yaşamadıklarını sadece o siparişlere cevap verebilecek malı alacak nakit konusunda zorluk yaşadıklarını dile getiren Ekenler, fabrikayı kapatıp kapatmayacağı sorumuza ise şu yanıtı verdi: "Ben işçi atmam, ben bitirmem, ben durdurmam. Başkası beni durdurur. Elektrik borcu yüzünden görevliler şarteri kaldırınca fabrikam durur. Hem kardeşim hem ben sonuna kadar direneceğiz, batarsak da çalışanlarımla beraber batacağım."

'ŞİRKET BİTERSE BİTERİM'
SPK tarafından kardeşi Ercan Ekenler ve kendisi hakkında şirketi zarara uğrattıkları gerekçesiyle açılan dava hakkında da konuşan Muhteşem Ekenler, "Ben aklanacağımıza eminim. Şirketi zarara uğratacak kişiler tüm mal varlığını teminat olarak gösterebilir mi? İstesek malımızı kaçırabilirdik ama her şeyimizi borçlara teminat gösterdik. Şirkete bir şey olursa ben ve kardeşim tüm mal varlığımızla birlikte batarız, her şeyimizi yitiririz" diye konuştu.
Haberin fotoğrafları