kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Kasım 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat

Üç aylık serüven başlıyor

TURGAY NOYAN
TURGAY NOYAN
06.11.2008
Bugüne kadar çeşitli kitaplara, filmlere konu olan Vendee Globe yarışı, yarın Fransa'nın okyanus kıyısındaki Sables d'Olonne'dan start alıyor. Tek kişilik tekneler, hiç durmadan Antarktika, Horn Burnu, Güney Denizi gibi birbirinden zorlu bölgelerden geçerek dünya turu yapacak ve üç ay sonra ilk limana dönecek..
Yarın dünyanın gerçekten de en zorlu yarışlarından biri başlıyor: Vendee Globe...
29 yarışçının katıldığı Vendee Globe uzun, zahmetli, pahalı ve sabır isteyen bir proje. Kolay değil, tek başına, tek seferde dünya turu. Daha doğrusu yazar Derek Lundy'nin bu yarışı anlattığı kitabına verdiği isimle Tanrının Terk Ettiği Deniz'e yapılacak cesur sefer... Öyle alışılmış günlük parkurlar, "Şu limanda birkaç gün kalayım, şu koyun kuytusunda yüzme molası," filan yok. "Aman hava çok sertledi, kafamı bir yerlere sokayım," da diyemiyorsunuz...
Her duraklama ceza getiriyor. Karaya ayak basamıyorsunuz.
Rastlanan havaları, meydana gelen zorlukları bir kenara koyun yarışta birbirleri ile mücadele eden rakipler bile insana uyku kaçırtacak kadar kurt denizci. Yarıştan üç ay evvel kaza geçirip kırdığı kemiklerine rağmen zar zor doktor onayı alanlar, yarışın son günlerini neredeyse yemeksiz, susuz geçirenler var.
Öylesine zor bir iş ki bu, her şey ama her şey hazır olsa bile hep son dakika aksilikleri çıkabiliyor. Daha önce yarışı tamamlayıp bir iki günlük yolu kalmışken batanlar da var, aşağıda Güney Denizi'nde kaybolanlar da...
Bu yılın canlı örneği Yannick Bestaven'ın iki yıldır finansmanını üstlenen sponsoru, yaz başında iflas bayrağını çekti. Birçok yükümlülüğün altına girip, evini bile ipotek ettirerek projesine devam ederken, çalışanlarının ödenmeyen maaşları gibi konuların da üstesinden gelmesi gerekiyordu. Allah'tan eski sponsoru, Charente Maritime Bölgesi projesini sahiplendi de Bestaven yarışa katılabiliyor.
Bu yıl hazırlık faslında neler yaşandığını tam olarak bilmiyoruz, tabii neler yaşanacağını da... Ama kesin olan bir şey var, o da bu kez Vendee Globe'un 29 tekneyle tarihinin en fazla katılımıyla gerçekleşecek olması... 2008 yarışında, yelkenciler arasında olduğu kadar yeni teknelerle tasarım ve teknoloji savaşı da yaşanacak.
Asıl olan şu: Kuralların içinde olmak kaydıyla hangi yöntemi kullanırsanız kullanın, hangi malzemeyi seçerseniz seçin sonunda finişe en önde varmalısınız. Bunun için de tek bir kilo ağırlığın bile önemi var.
Taktik, teknik, meteoroloji... Üç aylık bir yarışta meteoroloji ne kadar garanti verecekse artık! Ama ünlü bir söz vardır: Yarışı ilk millerde kazanamazsınız ama kaybedebilirsiniz!
Katılan yelkencilerin kariyerlerine baktığınız zaman Vendee Globe'un ortak yarışlar etrafında dönen tecrübelerin arasından çıkan seçme isimleri aynı yarışta topladığını görüyorsunuz.
Ancak bu kez iki şamandıra arası dönülen mesafe olağanın biraz üzerinde. 40 bin deniz mili gibi bir mesafeyi üç ay gibi bir sürede dönecek denizcilerin karşılaşacakları deniz, hava ve psikolojik koşullar da tüm bu senelerin tecrübelerinin ne ölçüde yerine oturduğunu da test edecek elbette.
Meraklı okuyucularımız yarışı günde dört defa güncellenecek web sitesi www.vendeeglobe.org adresinden takip edebilir.
Haberin fotoğrafları