kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Kasım 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Cumartesi SABAH  
SUNAY AKIN

Bilinmeyen bir füze savaşı!

Tarihçiler II. Dünya Savaşı'nı, Hitler'in ordularının 1 Eylül 1939'da Polonya'yı işgaliyle başlatırlar. Oysa, ne büyük bir yanılgıdır bu!.. Hitler, Almanya'da iktidara geldiği 1933'te, önce oyuncak askerlerle çocukların düşlerini, oyunlarını işgal etmiştir. Nazi kıyafetli, ellerinde gamalı haçlı bayraklar taşıyan bu oyuncaklarla oynayan çocuklar, savaş başladığında oyuncakların yerine geçeceklerdir! Nazi propagandası içeren oyuncak askerleri üreten Hausser fabrikası, dünya oyuncak tarihinde bilinmeyen, çok önemli bir rol daha oynamıştır. Bu hafta, derinlerde kalmış bu sırrı çıkarıyoruz günışığına: Her şey Hamburg'da yayımlanan Bild Zeitung adlı magazin gazetesinin sayfalarında başlar.
Gazetenin yöneticileri, okurlar tarafından çok sevilen Bild Lilli adlı karikatür kahramanını, bir oyuncağa dönüştürmeye karar verirler. Bir kadın kahraman olan Lilli'nin oyuncağı 1955'te, Hausser fabrikası tarafından üretilir. Nazi Almanyası'na askerler yapan fabrika, oyuncak tarihinin en büyük savaşına neden olacak bir ürünü piyasaya sürdüğünden elbette habersizdir.
Amerikalı oyuncak imalatçısı Eliot Handler ile karısı Ruth, İsviçre'de bir oyuncakçıda Bild Lilli'yle karşılaşırlar. Gazete sayfasından çıkarak oyuncakçı vitrinine yerleşen Lilli'yi Handler çifti çok beğenir.
Amerika'ya apar topar dönerek, 1959'da Barbie adlı bir oyuncak üretirler. Bu oyuncak, Lilli'nin ikiz kardeşi olup, sadece boy olarak birkaç santim daha büyüktür. O güne kadar yapılan bebeklerin dışında kadınsı görünümü olan Bild Lilli'nin, çocuklar tarafından beğenileceği düşüncesine Eliot Handler ve ortağı Harol Matson karşı çıksalar da Ruth Handler, kızı Barbara'nın bebeği çok sevdiğini ve ürettikleri Barbie'nin dünya çocukları tarafından kapışılacağını savunur.
Bild Lilli'nin Amerikalı ikizi de adını, Handler çiftinin kızları Barbara'dan almaktadır.
Tartışma, kız çocuklarının göğüsleri olan oyuncak bebekle oynayıp oynamayacaklarında kilitlenir. Almanya'da doğan göğüslü oyuncak bebek, Amerika'ya taşındığında büyüyen sadece boyu olmaz. Ruth Handler'in tasarladığı ilk Barbie'nin vücut ölçüleri 98-45-83'tür! Oyuncak piyasasından eleştiriler gelmekte gecikmez.
Barbie bebeğin erkeklerin cinsel fantezilerine alet olduğu ve kız çocuklarının olgunlaşmamış bedenlerine yabancılaştıklarına dair tepkiler, Ruth Handler'e geri adım attırır ve de Barbie'nin göğüsleri küçültülür. Harold Matson'ın soyadının ilk hecesi ve Eliot Handler'in de adının ilk hecesinden oluşan Mattel firması, 1964'te Füzeler Savaşı'nı kazanır ve Almanya'da üretilen göğüslü Lilli bebeğin patentini satın alarak tarih sayfasına gömer. 1960'lı yıllarda Barbie çılgınlığı tüm dünyayı etkisi altına alır. Bir saniyede iki Barbie bebeği satılmaktadır. Bu arada Handler çiftinin oğulları Kenneth, Barbie'nin yeni üretilen erkek arkadaşı Ken'e de adını vermiştir. İri göğüslü oyuncak bebek üreticisi Ruth Handler'i 1970'de kötü bir haber beklemektedir: Ruth göğüs kanseridir.
Ameliyatta bir göğsü alınan Ruth, sağlık nedeniyle Barbie serüvenini kapatır. Üretilen protez göğüslerin rahatsız ve kullanışsız olduğunu gören Ruth, estetik protez uzmanı Peyton Massey ile daha kaliteli ürünler yapmaya karar verir. Kurdukları 'Ruthton Inc.' firmasında ürettikleri protez göğüsler, kanserli kadınların yüzünü güldürür. Firma, göğsü alınan kadınlar için mayo da üretmiştir. Ruth Handler, 2002'de ayrılır dünyadan... Ne gariptir ki, iri göğüslü oyuncağı üreten Ruth'un, sonradan kurduğu protez göğüs imalatında çalıştırdıkları da Barbie fabrikasından emekli olmuş teknisyenlerdir.
Bilinmeyen bir Füze Savaşı'nın iki kahramanı olan Bild Lilli ile Barbie'nin ender bulunan ve çok değerli olan ilk örnekleri İstanbul Oyuncak Müzesi'nde sizleri beklemektedir.