kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Kasım 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat

Almanya'nın Baltık kıyısı sürprizlerle dolu

MİREY MESAYYAH
31.10.2008
Almanya'nın Baltık Denizi kıyısında yer alan ve UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınan Stralsund ve Wismar kentleri, Gotik tuğla binaları ve daracık sokaklarıyla ilginç tatil rotaları arasında yer alıyor ..
İLİŞKİLİ HABERLER
Almanya'nın Baltık kıyısı sürprizlerle dolu
Almanya'nın kuzeyinde, Baltık Denizi'nin kıyısında yer alan Stralsund ve Wismar kentleri Gotik tuğla binalarıyla, ziyaretçilerine Ortaçağ mimarisinin en güzel örneklerini sunuyor. Bu binalar sayesinde 2002 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınan bu iki şehir, deniz ve nehirlerle iç içe... Ortaçağ'daki şehircilik acısından çok önemli olan Stralsund ve Wismar'da her bina, sokak ve meydan aslına uygun bir şekilde korunmuş. Her iki şehir birbirine benzese de; yarımada şeklinde olan Stralsund 13. yüzyıldan kalma köprüleri ve daracık sokaklarıyla Ortaçağ mimarisinin en güzel örneklerini sunarken, Wismar 1200'lü yıllardan kalma limanı ve kanallarıyla deniz ticaretinin o dönemlerdeki önemini vurguluyor.

SAYFİYE ŞEHRİ STRALSUND
Güzel havada İsveç ve Danimarka kıyılarını gören Stralsund, tipik bir Ortaçağ şehri. Geçmişi 1234'lere dayanan şehrin dar sokaklarındaki rengârenk evler Gotik kiliseler, Ortaçağ'dan kalma meydanlar ve eski Belediye Sarayı insanı eski günlere götürüyor. Kırmızı tuğlalardan yapılmış olan bu tarihi binalar çok iyi korunmuş. Kapılarını 2008 yazında açan Ozeaneum Müzesi ise şehrin tek modern yapısı. Deniz kıyısındaki otelinize yerleştikten sonra, şehri eski pazar meydanından gezmeye başlayabilirsiniz. Adından da anlaşıldığı gibi eskiden pazarın kurulduğu meydanda yer alan Belediye Sarayı, tipik bir Gotik tuğla eser. 13. yüzyılda inşa edilen bu görkemli bina bugün de Belediye Sarayı olarak hizmet veriyor. Sarayın dış cephesi şehrin zenginliğini vurgulasa da üst katların içleri boş. Meydanda yer alan bir diğer enteresan bina ise Saint Nicolai Kilisesi.
Stralsund'un üç kilisesinden en eskisi olan St. Nicolai'nin uzunluğu 87 metre. 1394'ten kalma astronomik saati ise hâlâ çalışıyor. Belediye Sarayı'nın tam karşısında ise zamanının en güçlü ailelerinden biri olan Wulflam'ların konağı bulunuyor. Binanın cephesi dekoratif formlarıyla dikkat çekiyor.
Sarayın tam önünde ise körler için Braille alfabesiyle yazılmış bilgilerin de yer aldığı şehrin maketi bulunuyor.
Şehrin en görkemli kilisesi ise Saint Mary. 151 metre yüksekliğinde olan kilise çok uzaklardan görülebiliyor. Saint Mary, Kuzey Almanya'da inşa edilen en son Gotik tuğla kilise. Kilisenin en değerli parçası ise Barok orgu. Kiliseden şehrin panoramik manzarasını görmek için 366 basamak çıkmanız yeterli! Şehrin ilginç bir başka binası ise müze ev. Tipik bir tüccar evi olan bu bina şehrin en eski inşaatı olarak da biliniyor.
Mönchstrasse Sokağı, 38 numarada yer alan müze ev, Ortaçağ evleri hakkında işlevsel ve mimari açıdan çok bilgilendirici. Şehrin en ilginç müzeleri ise Ozeaneum ile Meeresmuseum. Her ikisi de deniz bilimlerine ayrılmış olan bu iki müzedeki akvaryumlarda okyanus ve Baltık Denizi'nde yaşayan canlıları görebilirsiniz. Özellikle çocuklar için çok bilgilendirici olan bu iki müzede balina iskeletleri, altı metre uzunluğunda dev denizanası ve okyanus ile ilgili bilgiler yer alıyor.
Şehrin müze, kilise ve binalarını gezdikten sonra ise Kaffeehaus Strahl adlı kafede sıcak çikolata içerek yorgunluğunuzu atabilirsiniz.
Stralsund'un daracık sokaklarını ve renkli evlerini keşfetmek ise size kalmış.
Toplam 500 tarihi binaya ev sahipliği yapan Stralsund'ın ilginç bir etkinliği ise temmuz ayında düzenlenen yüzme yarışı. 1925 yılından bu yana yapılan yüzme yarışı, Stralsund ile ona yaklaşık 2 buçuk kilometre mesafede bulunan Rügen Adası arasında gerçekleşiyor.
Geçen sene bine yakın yüzücünün katıldığı yarışa katılmak için kondisyonlu olmak yeterli
Haberin fotoğrafları