kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
1 Kasım 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
Cumartesi SABAH  
TURGAY NOYAN

Denizlerden güzel haberler

Duyduğum bu mutluluğu sizinle paylaşmak istedim. Çünkü denizlerle ilgili çok güzel haberler var. Hem ticari bahriyeden hem de amatörlerden...
Önce profesyonel denizciliğimizden bir haberle başlayalım: Kısa adı Interferry olan Uluslararası Feribot Taşımacıları Birliği başkanlığına ilk kez bir Türk, İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) Genel Müdürü Ahmet Paksoy seçildi. Interferry'nin 25 ülkeden 210 denizyolu işletmesi üyesi var. Dünya feribot işletmeciliği alanında düzenleyici kurum konumundaki Interferry, Uluslararası Denizcilik Örgütü IMO ile Avrupa Birliği nezdinde 'danışman' ve 'gözlemci' statüsünde bulunuyor.
Paksoy, dünya denizciliğinin en prestijli örgütlerinden Interferry'nin 30 yılı aşan tarihinde başkanlığa seçilen ilk Türk. Ayrıca Paksoy'un başkanlığıyla Türkiye, bir anlamda dünyanın önde gelen denizyolu işletmecilerinin katılımıyla gerçekleşecek Interferry 2009 Konferansı'na ev sahipliği yapma hakkı kazandı. Gelecek yıl örgütün konferansları ülkemizde yapılacak. 14-16 Ekim 2009'da İstanbul'da gerçekleştirilecek Interferry Konferansı'na bini aşkın yönetici konumundaki temsilcinin katılması öngörülüyor.
İstanbul'da gerçekleşecek denizcilerin büyük buluşmasının Türkiye'nin tanıtımı açısından önemi çok büyük.. Başta çevre olmak üzere dünya denizlerinin geleceğine ilişkin kritik konuların masaya yatırılacağını ve denizcilik sektörünün kalbinin 2009'da İstanbul'da atacağını söylemek abartı olmaz.

ÖRNEK BİR TOPLANTI
Geçtiğimiz hafta Göcek'ten Marmaris'e düzenlenen sekiz teknelik mükemmel bir yat rallisine katıldım. Aslında bu etkinlik bir bayi toplantısından başka bir şey değildi. Ancak HP ProCurve Networking, alışılmışın dışında iş ortaklarını bir otele toplamak yerine yelkenle buluşturup uzunca bir süre keyif içinde beraber olmak istemişti. EGG Yatching'in tekne ve deneyimli kaptanlarıyla yapılan seyirin sonucu tek kelime ile mükemmel oldu. Yelken seyri şöyle dursun, gelenler arasında (abartmıyorum) yüzme bilmeyenler bile vardı. Ama beş günlük yelken seyri sonunda 'yelken kursu için adres soranlardan, tekne almak için yardım isteyenlere' kadar kendisini bu işe kaptırmış 50 kişilik dev bir ekiple döndük.
Elbette bu tür etkinliklerin arkasında her zaman denizi sevenler vardır. HP'nin bu eğiliminde de yelkenle yaşayan elemanlarının olması çok doğal. Şirketin geçtiğimiz yıl kurulan yelken kulübünün 70 üyesi var ve HP Sailing Club'ın başkanlığını ise HP ProCurve Networking Grubu Ülke Müdürü Sami Arbak yürütüyor.
Kendisi de bir yelkenci Sami Arbak, iş hayatı ile yelken arasındaki bağlantıyı özümsemiş biri olarak şirket içinde yelkenle ilgili çalışmalara büyük önem vermiş. Bunun sonucunda da geçtiğimiz yıl ilk ciddi yelken etkinliklerini düzenlemişler. Önümüzdeki günlerde de Göcek Regatta'nın bir ayağına sponsor olarak katkıda bulunacaklar.
Darısı bayi toplantısı düzenleyen diğer büyük ve ciddi firmaların başına diyorum.

BODRUM, KAZIM KANAT'I UNUTMADI
Era Bodrum Yelken Kulübü'nce düzenlenen 20. Bodrum Kupası Uluslararası Yelkenli Ahşap Yat Yarışları'na 61 tekne ile yaklaşık bin 500 kişi katıldı. Yarıştan çok, deniz festivali şeklinde geçen etkinliğin Güllük-Yalıkavak etabı, sevgili Kazım Kanat anısına düzenlendi. Kanseri yenebilmek için Bodrum, deniz ve yelkeni seçen Kanat'a Bodrumluların bu vefa gösterisi, denizciliğin o güzel yüzünü de bizlere gösterdi.
Marmaris Race Week'te ise ikinci etabın kupaları üç ay önce vefat eden Yelken Dünyası dergisinin kurucusu Mesut Baran anısına, eşi Ülkü Baran tarafından dağıtıldı.
Yarışa katılan 121 tekne, 29 Ekim günü; başta Türk, Rus, Alman, Yunan, Hollandalı, İsveçli olmak üzere 16 ülke vatandaşı 850 yelkenci, kendilerine kayıtlar sırasında hediye edilen Türk bayraklarını toka ederek kutlamalara katıldı.