kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
14 Kasım 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"AB, enerjide Rus şantajına bağımlılığı azaltmak için düğmeye bastı"

Giriş Saati : 14.11.2008 12:55
Güncelleme : 14.11.2008 22:33
Yeni Haber
Uzun süredir konuşulan Hazar havzasındaki doğal kaynakların Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaştırılması konusunu ele alan Guardian, AB'nin dün resmen Rusya'ya olan bağımlılığını azaltmak için düğmeye bastığını yazdı. Buna göre yeni bir strateji yol haritasının çizildiğinin altını çizen gazete, amacın enerjide Rus şantajına maruz kalmayı önlemek ve Rusya'ya olan bağımlılıktan kurtulmak olduğunu kaydetti.

Fransa'da yapılacak Rusya - AB zirvesinde konunun ele alınacağını bildiren Guardian, AB tarafından yayınlanan yeni enerji paketinde AB'nin Rusya'ya olan bağımlılığının yer aldığını ve bu durumdan kurtulması için öneriler ve projelerin yer aldığına dikkat çekti. AB Komisyonu tarafından enerji konusunda 6 projenin hazırlandığını vurgulayan Guardian, bunlardan en önemli iki projeden birinin eski Sovyet ülkelerinden Letonya, Litvanya ve Estonya'yı Avrupa şebekesine bağlamak, diğer öncelikle projenin ise Hazar Denizi'ndeki gazın Türkiye üzerinden Avrupa'ya ulaşmasını sağlayacak "Güney Gaz Koridoru"na hız vermek olduğunun altını çizdi.

The Guardian ayrıca, Brüksel'in önümüzdeki yıldan itibaren Avrupa Birliği şirketlerinden oluşan bir konsorsiyuma Hazar havzasından gaz alımı için yetki vereceğini de duyurdu. Gazete, bu durumda Hazar denizinden gaz alacak şirketlerin bu gazı Türkiye üzerinden Balkanlara taşıyacağını, Avusturya'ya ise 2013 yılına kadar gaz tedariki yapabilecek duruma geleceğini yazdı.

AB Komisyonu Başkanı Manuel Barroso'nun da konuyla ilgili açıklamalarına yer veren gazete, Barroso'nun, "AB farklı kaynaklar istiyor artık. AB'nin enerji krizi yaşadığı bu durumu uyuyarak geçiştiremeyiz." dediğini yazdı.

CİHAN