kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
11 Kasım 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Her 3 kadından biri osteoporoz riski altında

Giriş Saati : 11.11.2008 11:19
Güncelleme : 11.11.2008 20:10
Yeni Haber
Türkiye'de her 3 kadından birinin osteoporoz riski altında olduğu bildirildi. Adana İl Sağlık Müdürü Dr. Çağlar Çatak, yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığı'nın, "Osteoporozdan korunmak için, sağlık için, sağlıklı süt için" kampanyası düzenlediğini anımsattı.

Türkiye'de her 3 kadından birinin osteoporoz riski altında olduğunun altını çizen Çatak, bu riski azaltmak için; yeterli ve dengeli beslenmek, düzenli olarak egzersiz yapmak, mutlaka süt ve süt ürünleri tüketmek gerektiğini kaydetti.

Beslenmenin; insanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşamını sürdürebilmesi için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin yeterli miktarlarda ve düzenli olarak alınması olduğunu vurgulayan Çatak, "Süt ve süt ürünlerinin, sağlıklı ve dengeli beslenmemizde ayrı bir yeri ve önemi vardır. Süt yaşamımız için gerekli olan birçok besin öğesini bünyesinde bulunduran, kolay temin edilen ve yaşamın her döneminde tüketilmesi gereken bir besindir. Ancak yapılan araştırmalar, ülkemizde süt içme alışkanlığının, önerilen miktarların çok altında olduğunu göstermektedir" dedi.

Sağlık Bakanlığı tarafından koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında, bireylerin sağlık bilincinin geliştirilerek, bu konuda bir toplum bilincinin oluşturulması amacıyla çeşitli programlar yürütüldüğünü ifade eden Çatak, şunları kaydetti:

"Ülkemizde sık görülen sağlık sorunlarının çözümüne yönelik girişimlerin desteklenmesi için, halka ve sağlık personeline yönelik çeşitli eğitimler düzenlenmektedir. Hizmet sunumunun güçlendirilmesi amacıyla yürütülen bu programların yaygınlaştırılmasında ve etkinliğin artırılmasında, toplum katılımının sağlanmasına önem verilmektedir. Çocukluk ve gençlik dönemlerinde, yeterli miktarda kalsiyum alınmaması, yetersiz ve dengesiz beslenme, D vitamini eksikliği ve hareketsiz yaşamın, kemiğin sağlıksız gelişmesine neden olduğu bilinmektedir.

Eğitim programlarında üzerinde sıklıkla durduğumuz, ülkemizde, özellikle ileri yaş kadınlarda sıklıkla görülen ve tedavisi için bütçemizden önemli bir pay ayırdığımız osteoporoz denilen bu sağlık sorununun, aslında önlenebilir bir kemik hastalığı olmasıdır. Bakanlığımızca 'osteoporozdan korunmak için, sağlık için, sağlıklı süt için' programı bu yıl da hayata geçirilmektedir.

Ülkemizde her 3 kadından birinin osteoporoz riski altında olduğu düşünülürse, bu riski azaltmak için, yeterli ve dengeli beslenmenin, düzenli olarak egzersiz yapmanın ve mutlaka süt ve süt ürünleri tüketiminin öneminin vurgulanması konusunda ailelere, sağlık personeline ve öğretmenlerimize önemli sorumluluklar düşmektedir."

(İHA)