kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
11 Kasım 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"Gizli kamera gerekliydi"

Giriş Saati : 11.11.2008 10:09
Güncelleme : 11.11.2008 20:10
Yeni Haber
İngiliz ITV televizyonunda yayınlanan ve Türkiye'deki zihinsel engelli çocuk yurtlarındaki görüntülerin yer aldığı programın yapımcısı Chris Rogers, gizli kamera kullanmalarının gerekli olduğunu savundu.

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, bu yurtların sağlıklı çocukların kaldığı yerler değil, zihinsel engelli çocukların kaldığı yetimhaneler olduğunu belirterek çekimlerin gizli kamera yoluyla yapılmış olmasının da bu çocukların haklarının ihlali anlamına geldiğini söylemişti. Devlet Bakanı Nimet Çubukçu da gizli kamera ile görüntü çekilmesini eleştirmişti.

BBC Türkçe'ye konuşan ITV yapımcısı Rogers, gizli kamera kullanmanın gerekliği olduğunu öne sürdü. Rogers, "Dünya yüzünde hiç kimsenin bu çocukların bağlandığını, zorla beslendiğini, yattıkları yerden yemek yedirildiğini ya da kutularda yaşadığını görmesini istemeyecektir. Bu kurumlardaki insanlık dışı koşulları kimsenin görmesini istemezler. Saray'daki yurdu ziyaret etmek için başvuruda bulunmuştuk, ama başvurumuz reddedildi. Sonuçta Saray ve Zeytinburnu yurtlarına girmenin tek yolu gizlice çekim yapmak ve kılık değiştirmekti." diye konuştu.

Rogers, diğer kanalların da gizli kamera kullandıklarını belirterek, "Kamu yararı sözkonusu ise ya da ortada yasadışı bir eylem varsa; ve kanıtlar ile göstergeleri kayda geçirmenin başkaca bir yolu bulunmuyorsa, bu yöntem kullanılmak zorundadır." dedi. "Türk hükümetinin çocuklar bağlanmışken ya da yattıkları yerden yemek yedirilirken Saray yurduna kameralarımızı sokmamıza izin vereceğini asla düşünmüyorum" diyen Rogers, kameralarla Saray Yurdu'na geri dönmeleri halinde genel vaziyetin de düzelmiş olacağını kaydetti.

Türkiye'nin yasal yollarla başvuracağını söylediğini belirten Rogers, "Saklayacak hiçbir şeyleri olmadığını da söylüyorlar...Türkiye'nin saklayacak birşeyi yoksa niye bizi tekrar davet etmiyorlar?" şeklinde konuştu.

Bakan Çubukçu'nun "Ben bu mizanseni kendilerinin yarattığını ve kendilerinin bağlamadığını nerden bilebilirim? Görüntüler gizli kamerayla çekilmiş. Bu konudaki kurguyu kendilerinin yaratmadığını nereden bilebilirim? Dürüstlükleri konusunda son derece şüpheliyim" demesine ilişkin olarak İngiliz yapımcı, "Yani bizi çocukları bağlamakla mı suçluyor? Bu bir iftiradır, saçma ve çirkindir. Bu bakan hemen görevden alınmalı bence." diye cevap verdi.

(CİHAN)