kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
11 Kasım 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Türk işi yanık tedavisi doktorlara 'pes' dedirtti

Özge İPEKÇİOĞULLARI / SABAH
11.11.2008
Yanığa; dışkı, ayakkabı ve yaldızlı soba boyası, salça ve pudra şekeri sürülüyor. Prof. Özok, "Bunlar çocukların vücut sistemini çökerterek komaya sokuyor" diyor..
Çocuklarda elektrik çarpması veya kaynar sıvı dökülmesi sonucu oluşan yanıklara ailelerin müdahalesi bu kadarına da 'pes' dedirtiyor. Tıp dünyasını dahi şaşkına çeviren yanık tedavilerinde kişiler yanan bölgeye insan dışkısı, ayakkabı ve yaldızlı soba boyası, saman, salça ve pudra şekeri gibi birçok madde sürülmüş şekilde hastaneye geliyorlar. Yapılan tüm bu müdahalelerin çocukların hayatını büyük tehlikeye attığını dile getiren Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Yanık Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. Geylani Özok, "Bu maddeler çocukların vücut sistemini çökerterek komaya sokuyor" açıklamasında bulundu. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Cerrahi Anabilim Dalı içinde 1961'de kurulan Yanık Ünitesi her yıl 300 çocuğun yanmış bedenlerini onarıyor. 47 yıldır 10 yatağıyla İzmir ve Ege bölgesinden gelen yanmış 17 yaş ve altı çocukların tedavi edildiği merkezin sorumlusu Prof. Dr. Geylani Özok, pek çok miniğin sadece yanık sonucu komaya girmediğini ailelerin yaptığı yöntemlerle hayati tehlike atlattıklarını belirtti.

SOĞUK SU VE ÇARŞAF
Yanmış çocuğun soğuk suya bastırılmış temiz bir çarşafa sarılarak hastaneye getirilmesi gerektiğini vurgulayan Özok, "Yaldızlı soba ve ayakkabı boyası yüzünden 2 minik komaya girmişti. İçinde kimyasal maddeler olduğu için yanığı daha da derinleştirdi. Yaptığımız müdahalelerle kurtarmayı başardık ancak o yarayı iyileştirmek daha da zorlaşıyor" diye konuştu.