kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
11 Kasım 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Obama'nın vaatlerinde ilk geri adım

Giriş Saati : 11.11.2008 09:22
Güncelleme : 11.11.2008 20:15
Yeni Haber
Barack Obama yönetimindeki ABD hükümeti, Hindistan ile Pakistan arasındaki Keşmir sorununa direkt müdahale etmeyecek.

Obama'nın seçimlerde verdiği vaatlerden biri olan Keşmir meselesini çözmek için dışişlerinde özel diplomat tahsisi ve olaya müdahil olma vaadi geri çekildi. Obama'nın dış politika ekibi, Keşmir'in Hindistan ile Pakistan arasında bir mesele olduğunu ve bunu ikili olarak çözebileceklerini bildirdi. Yeni Amerikan hükümeti Keşmir'de "izleme" politikası güdecek.

Time dergisine Ekim ayında bir mülakat veren Obama, Keşmir meselesini eski ABD Başkanı Bill Clinton ile de görüştüğünü, bunu için Amerikan Dışişlerinde özel bir görevli atamayı düşündüğünü açıklamıştı. Obama'nın özel bir görevliden bahsetmesi, Yeni Delhi ve İslamabad'da büyük bir merak ile izlenmişti.

Obama'nın Keşmir meselesine direkt müdahale fikri ABD ve Güney Asya merkezli düşünce kuruluşlarınca Güney Asya'da kredi kaybına sebep olacağı gerekçesi ile eleştirilmişti.

Kaynaklara göre, seçimler döneminde ve sonrasında birçok Hintli diplomat ve Obama'nın Güney Asya ekibi bir araya gelerek Keşmir meselesi konusunu görüştüler. Görüşmelerden mutlu ayrılan Hint tarafının Bill Clinton ve George W. Bush'un da girişimde bulunduğu barış paketlerinin başarısız olduğunu, meselenin Hindistan ve Pakistan arasında bir mesele olduğunu dile getirdikleri açıklandı.
Washington ve Yeni Delhili gözlemcilere göre, Hindistan ile ABD arasındaki yeni dönem ilişkilerin ana bölümünü ekonomi ve terör konuları oluşturuyor. Obama ve ekibinin nükleer güce sahip Pakistan ve Hindistan'ın Keşmir meselesini çözüp bölgede olası nükleer gerilim oluşmasını engellemek amacında olduğu söyleniyor.

1952'de Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde Hindistan'la Pakistan arasında imzalanan barış anlaşmasıyla, Keşmir halkı arasında Pakistan veya Hindistan'dan hangisini tercih ettikleri konusunda bir referandum yapılması kararlaştırılmıştı.

Ancak o tarihten bu yana Hint yönetimi bu anlaşmanın gereğini yerine getirmeyerek herhangi bir referandum yapmadı.

Keşmir'in Hindistan işgali altında kalan kısmında yaklaşık 13-14 milyon insan yaşıyor. Bu nüfusun yaklaşık yüzde 85'i Müslüman. Müslüman olmayan nüfusun da önemli bir kısmı Hindistan hükümetinin uyguladığı nüfus kaydırma politikasıyla oluşturulmuş durumda. Gerginlik aynı zamanda iki ülkeyi silahlanma konusunda tehlikeli bir yarışın içine soktu.

CİHAN