kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
11 Kasım 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kudüs'te dinci-laik çekişmesi

Giriş Saati : 11.11.2008 16:37
Güncelleme : 11.11.2008 20:15
Yeni Haber
İsrail genelinde bugün yapılan yerel seçimlerde gözler, aşırı dinci ve ılımlı Yahudiler arasında büyük bir çekişmeye sahne olan Kudüs'e çevrildi.

Aşırı dinciler ile ılımlılar arasında gerginliğe neden olan kampanya döneminin ardından Kudüs Belediye Başkanlığı yarışı, Haham Meir Poruş ile laik çizgideki meclis üyesi Nir Barkat arasında geçiyor. Başkan adayları arasında Rusya göçmeni işadamı ile futbol kulübü sahibi Arkadi Gaydamak ve esrarın serbest bırakılmasını savunan solcu işadamı Don Biron da bulunuyor. Adaylardan herhangi birinin yüzde 40'tan fazla oy alamaması durumunda ikinci tur oylamalara geçilecek. Seçim, kentin laik kesimleriyle, giderek büyüyen aşırı dinci Yahudi cemaatı arasında bir mücadele olarak görülüyor.

Kudüs Belediye Başkanı Uri Lupolianski da aşırı dinci bir siyasetçi. Lupolianski belediye başkanlığı döneminde kendi seçmen kitlesini kollamakla eleştiriliyordu. Anketler, Barkat'ı önde gösteriyor. Ancak gözlemciler, katılım oranının yüksek olması halinde sonucun aşırı dinci aday Poruş lehine değişebileceği belirtiliyor. Siyasi yelpazenin sağında yer alan Poruş ve Barkat da, seçim kampanyalarında Doğu Kudüs'te Yahudiler için yeni yerleşim alanları kurma vaadinde bulunmuştu. Silah kaçakçılığı iddiaları yüzünden Fransa'daki bir mahkemede gıyabında yargılanan Gaydamak'ın kampanyası ise daha çok şehrin nüfusunun üçte birini oluşturan Filistinliler ve İsrailli Araplara odaklandı. Filistinliler ve İsrailli Araplar, İsrail'in şehirdeki egemenliğini meşrulaştıracağı gerekçesiyle geleneksel olarak belediye seçimlerini boykot ediyor.

Kudüs'ün statüsü İsrail-Filistin anlaşmazlığının en çetrefilli başlıklarından birini oluşturuyor. Filistinliler, kuracakları devletin başkentinin İsrail'in 1967'de işgal ettiği Doğu Kudüs olmasını istiyorlar. Seçimlerde büyük partilerin hiçbiri belediye başkanlığına aday göstermemesine karşın Kudüs Belediye Başkanlığı siyasi kariyer açısından önemli bir basamak olarak görülüyor. Mevcut Başbakan Ehud Olmert, 1993-2003 yılları arasında kentin belediye başkanlığı görevini yürütmüştü.