kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
11 Kasım 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Obamania etkisi

Perihan KORKMAZ/LONDRA-Belkıs KILIÇKAYA/PARİS
11.11.2008
Fransa'da First Lady de dahil aydınlar eşitlik manifestosu hazırladı. İngiltere'de ise İşçi Partisi siyasette azınlıkların önünü açmak için adaylık prosedürünü değiştiriyor..
üm dünya geçtiğimiz hafta tarihi bir gelişmeye tanıklık etti. Irkçı geçmişi nedeniyle insan hakları savunucularının eleştirilerine sahne olan ABD, tarihinin ilk siyahi başkanını seçti. Obama'nın seçilmesi tüm dünyada tam bir domino etkisi yarattı... Arka arkaya birçok siyasi ve yıldız siyahilerin ve farklı etnik kökenlilerin önünün açılması çağrısı yaptı. Obama etkisi göçmen ayaklanmalarının yaşandığı Fransa'ya da sıçradı. Pazar günü Journal du Dimanche gazetesinde tarihi bir manifesto yayımlandı.

'EŞİTLİK MANİFESTOSU'
Cezayir asıllı sanayici Yazid Sabeg tarafından kaleme alınan ve siyasilerin desteklediği manifestoda "Irkçılık sorununu aşarak vatandaşları siyah bir lideri başkanlık koltuğuna oturtan ABD ve Fransa arasında bir zıtlık var. Bu zıtlık Fransız Cumhuriyeti'nin eksikliklerini gösteriyor" diye yazıldı. Manifestoda, Fransa'daki milyonlarca siyahi, Arap ve diğer azınlıklar için eşitlik ideallerinin gerçeğe dönüştürülmesi amacıyla siyaset ve başka adımlarla olumlu eylemde bulunma çağrısı yapıldı.

'EVET, YAPABİLİRİZ'
Adını, Obama'nın seçim kampanyasında kullandığı "Evet, yapabiliriz" sloganından alan manifestoya imza atanlar arasında iktidardaki Halk Hareketi Birliği (UMP) partisinden Jean-François Cope ve Ermeni kökenli Patrick Deveciyan da bulunuyor. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin eşi Carla Bruni de destek verdiğini açıkladı. Öte yandan İngiltere'de de Obama etkisi kendisini göstermeye başladı. İngiltere Sağlık Bakanı Alan Johnson, İşçi Partisi'nin etnik azınlıkların parlamentoya girebilmesi için yardımcı olması gerektiğini belirtti. Bakan Johnson, azınlıkların siyasette önünü açmak için İşçi Partisi'nin gelecek seçimlerde adaylarını seçme prosedürünü değiştirmesini önerdi.
Haberin fotoğrafları