kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
11 Kasım 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Irak bayrağı yeniden değişiyor

Giriş Saati : 11.11.2008 13:02
Güncelleme : 11.11.2008 20:15
Yeni Haber
Irak Parlamentosu, Baas rejiminin izlerini taşıdığı gerekçesiyle işgalden bu yana 2 kez değiştirilen ülke bayrağında son bir değişiklik için Iraklı ressamlara talimat verdi.

Yeni bir bayrağın oluşturulmasına dek geçici olarak sene başında bayrağın üzerindeki birlik, özgürlük ve sosyalizmi temsil eden 3 yıldızı kaldıran ve Saddam Hüseyin'in eliyle yazdığı tekbirin yazı karakterini değiştiren Parlamento, idam edilen devrik Irak lideri ve Baas iktidarının bayraktaki izlerini tümüyle ortadan kaldırmak için 30'un üzerinde ulusal ve mahalli Iraklı tasarımcılara talimat verdi.

Bugün başkent Bağdat'ta bir araya gelerek 600 ayrı şekilde yeni Irak bayrağını tasarlayacak olan ressamların, bu tasarımları yılbaşına kadar meclisin onayına sunması bekleniyor. Ressamların ortaya koyacağı tasarımlarda Arap milliyetçiliğini simgeleyen kırmızı, siyah ve beyaz renkten oluşan Irak bayrağında ne gibi değişiklikler olacağı ise elemelerden sonra ortaya çıkacak.

Kuzey Irak'taki Kürt lider Mesud Barzani, önceki bayrağın Baas rejimini temsil ettiği gerekçesiyle denetimi altında bulunan Erbil, Dohuk ve Süleymaniye gibi Kürt yerleyim bölgelerinde yasaklamış, bu yasak ülke çapında tartışmalara neden olmuştu.

Irak Parlamentosu, Ocak ayında bayrak üzerindeki birlik, özgürlük ve sosyalizmi simgeleyen 3 yıldızı kaldırmış, devrik liderin kendi elleriyle yazdığı tekbire ise dokunmamıştı. Allah-u Ekber yazısı ise 1991 yılındaki Körfez Savaşı'nın ardından bayrağa, Saddam Hüseyin'in el yazısıyla eklenmişti.

Irak bayrağının renkleri, Arap milliyetçiliğini simgeleyen kırmızı, siyah ve beyaz renklerden oluşuyor.

İHA