kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
11 Kasım 2008, Salı
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
MELİHA OKUR

İslami reyting dönemi!

Geçen hafta sessiz sedasız bir olay oldu. Uluslararası derecelendirme kuruluşları Standart&Poor's, Moody's, Fitch ve Japon JCR'den sonra IIRA (İslam Ülkeleri Uluslararası Derecelendirme Ajansı), ilk kez Türkiye'ye not verdi. Görünüm değişmedi. "Durağan" dedi. "Ülke, yüksek faizli mortgage krizinden kaynaklanan dalgalanmalara ve artan gıda ve enerji fiyatlarına karşı hassas. Bu faktörlerin ülke üzerindeki etkileri izlenecek" yorumunu yaptı.
Şaşırdık!!!
Öyle ya; bayram değil seyran değil, bu IIRA nereden çıktı? Acaba Körfez sermayesi yönünü Türk pazarına mı çevirdi? Başbakan Erdoğan G-20 zirvesinde "faizsiz bankacılık" sistemi ile ilgili bir konuşma yapar mı? Türkiye İs lami bankacılık konusunda model olabilir mi?
Böylesine kritik bir dönemde üç yıl önce kurulmuş, İslam Kalkınma Bankası tarafından onaylı, Bahreyn Merkez Bankası tarafından tanınan IIRC, Türk ekonomisine not verdi. İlginç değil mi?
Biz de, 26 yıldan bu yana "faizsiz bankacılık" sistemiyle iş yapan Kuveyt Türk'ün Yönetim Kurulu Başkan Vekili Abdullah Tivnikli'ye "Körfez sermayesi, bize gelir mi?" diye sorduk.
Tivnikli, "Tarım, nanoteknoloji, enerji, bankacılık gibi uzun vadeli yatırımın yapılacağı konularda niye gelmesin ki" dedi.
Arkasından İsviçre'de sağlık sektörüne yapılan yatırımlara dikkat çekti. Anladığımız kadarıyla Körfez sermayesi bekliyor. Türkiye'nin dersini çalışması lazım.
Acaba kısa vadede ne yapabiliriz?
Tivnikli, "Üç yıl önce Hazine, Varlığa Dayalı Menkul Kıymet yasa tasarısı hazırladı. Bir an önce yasalaşmalı" diyor. Citibank, danışmanlık yaptı, Hazine çalıştı.
Biz de yasa tasarısını bekliyoruz...