kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Kasım 2008, Perşembe
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
MELİHA OKUR

Amerikan düşü dünyayı değiştirmeye yetecek mi?

Dünya değişiyor. Amerikalı sade vatandaş Barack Obama, hayatta değişmeyen tek şeyin değişim olduğunu bir kez daha kanıtladı!
Bundan sonra değişecek her şeye hepimiz hazırlıklı olalım...
ABD'nin yeni başkanı Barack Obama, bir taşla üç kuş vurdu. Hem başkan oldu. Hem de kamuoyu ve yasama desteğini arkasına aldı.
Yepyeni bir dünya düzeni kurulacağı kesin.
Küresel uzlaşma ve küresel finans entegrasyonu için harekete geçilecek.
Dünya daha güzel olacak! Yeni finans sistemiyle ABD yeniden özüne dönecek. Artan vergiler nedeniyle ABD'de özel sektörün finans erişim imkânları genişleyecek. Herşey CP sayesinde olacak.
Sakın; CP nedir deyip geçmeyin!
Lütfen CP ( Commercial Paper), denilen borçlanma aracına odaklanın.
CP; Vatandaş ile şirketlerin düşük maliyetli, açık, temiz bir sistemde buluşmasından başka bir şey değil!
Şimdi, "Yahu koca ABD zaten bunu yapmıyor mu?" filan demeyin. ABD'de bankacılık sisteminin hedge fonlar üzerinden kâr yapma hırsı bu piyasayı çoktan eritmişti. Sadece Telekomünikasyon ve bilişim sektörü yoluna devam etti. ABD ekonomisi bu iki sektör sayesinde rekabet gücünü korudu. Büyüdü.
Ama hedge fonlar bir türlü durmak bilmedi! Konut piyasasında kâğıt kuleler bir bir çöktü, hedge fonlarda silinip gitti. Artık değişen bir yapı var.
Bazı aktörler yeni durumdan olumsuz etkilenecek. Başta Rusya olmak üzere Türkiye ve Körfez Ülkeleri Obama'nın gelişiyle siyasi ve ekonomik açıdan sıkıntıya girecek!
Niye mi?
Çünkü Obama ile birlikte dolara güven artacak. Para basılmayacağı için dolar daha değerli olacak! Artan vergiler CP piyasasını güçlendirecek. ABD kendine çeki düzen verecek. Gayrimenkul piyasasında talep bir anda canlanmayacak.
Ekonomideki durgunluk petrol fiyatını baskı altında tutacak! Körfez ülkelerini düşen petrol fiyatları değil, altüst olan varlıkların yeniden değerlemesi sarsacak. Körfez ülkeleri bekleyecek.
Daralan ABD ekonomisi Çin ve Hindistan'ın ihracatını olumsuz etkileyecek.
Bu tablo Rusya'yı sarsmaya yetecek. Rusya daha az gazı daha düşük fiyata satmak zorunda kalacak. Rusya, ihracatını Euro, ithalatını ise dolar ile yapıyor. Açıkçası 74 doların altına inen petrol fiyatı her 1 dolar için Rusya'ya 800 milyon dolar cari açık yazıyor.
Rusya, üretmiyor.
Üretmeyen bir ekonomiyle bu yolun aşılması zor!
Süper güç oyununa soyunan ve Kafkasya kartını farklı açan Rusya'nın yolculuğuna dikkat!