kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Kasım 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar
 
24 Saat
24 Saat
MELİHA OKUR

Denizciler siste 4 bin işçi boşta

Sağol ABD! İçine düştüğün bunalımdan ancak iki yolla çıkabilirdin; "Ya, savaşacaktın! Ya da, ekonomik savaşı isteyecektin!"
Olayı iyi çözdün!..
Savaşa karşı demokrat bir başkan seçtin, kötü imajını düzelttin! 14 trilyon doları bulan Gayri Safi Milli Hasıla'ya sahip bir ülke olarak ekonomik krizi tüm dünyaya ve onca yoksul ülkeye ihraç ettin!..
Yazık değil mi? Ekonomist Joseph Stiglitz haklı! Küreselleşmeyi fırsat olarak kullananlar yine topu bizim gibi gelişmekte olan ülkelere attı!
Geldiğimiz noktaya bakar mısınız?
Daha bir yıl öncesine kadar küresel sermayenin kendini mutlu hissettiği bir ülkeydik! Şimdi, küresel sermaye endişeli, biz de çok endişeliyiz!
Oysa bize "Evinizin için düzeltin!" diyenler küresel patronlar değil miydi?
Enflasyonla mücadele ettik, özelleştirmeyi yaptık. Tam, "Her şey yoluna girdi" derken, oldu mu şimdi, hiç hak etmediğimiz bu krizden biz de payımıza düşeni alacağız!..
Krizin ayak sesleri yavaş yavaş duyuluyor.
Ön locada çelik ve lojistik sektörü var. Bu iki sektörü otomotiv ve çimento izliyor...
Baştan belirtelim.
Kesinlikle kriz goygoycusu değiliz. Türkiye'nin fotoğrafını çekiyoruz. Perşembe günü kalktık, Deniz Ticaret Odası'nın (DTO) aylık Meclis toplantısına gittik. Hem konuştuk, hem işadamlarını dinledik. Hayret ettik, Meclis salonu tıklım tıklımdı. Armatörler ve tersane sahipleri, gemici tabiriyle, "Sisteyiz" diyorlar.
Çoğu tersanede üretim durma noktasına gelmiş. 5 ayda 35 bin tersane işçisinden 4 bini işini kaybetmiş. 5 ayda navlunlar yüzde 93 oranında değer yitirmiş.
2. el gemi fiyatları indikçe inmiş. Çünkü dünya ekonomisinin lokomotifi sayılan Çin, deniz taşımacılığının kalbi sayılan çelikte, "Cevher ithal etmeyeceğim. 80 milyon ton stok var" demiş.
Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan, "Ticaret durdu. Kimse önünü göremiyor" diyor.
Dünya krizinin kendini hissettirdiği eylül ayından bugüne kadar 58 gemi siparişi iptal edilmiş. 64 sipariş dondurulmuş. 122 gemi siparişi iptalinden doğan kayıp 2.5 milyar dolar . Üstelik iptaller gelmeye devam ediyor. Metin Kalkavan uyarıyor:
"Panik yapmayın. Ama zor bulduğunuz finansmanla da iş yapmayı sürdürmeyin! Frene basın! Yeni proje kabul etmeyin. İptal edebildiğiniz kadar projeyi iptal edin. Üçüne, beşine bakmayın. Satabileceğiniz varlıkları satın. Her şeyin bir zemini var. Devir, likite dönme devridir. Likit olanlar krizi daha iyi atlatır."
Ekonominin patronuna duyurulur!..