kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Kasım 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Borsa makineye teslim oluyor brokerlık artık tarihe karışıyor

07.11.2008
Borsada brokerlık sistemi 2009'da yerini uzaktan erişimi sağlayacak bilgisayarlara bırakıyor. 600 kadar broker bugün borsada seans salonuna girmeyerek durumu protesto edecek..
Türkiye'deki sermaye piyasaları yeni bir döneme sancılı başlangıç yapıyor.1986'dan bu yana işlem yapılan borsada brokerlık tarihe karışıyor. Borsaya uzaktan erişimin toplam işlem hacminin yüzde 75'lere varmasıyla birlikte İMKB'de aracı kurumların tutabileceği broker sayısı 2'ye indiriliyor. İşsiz kalması muhtemel brokerlar bugün seans salonuna girmeyerek protesto edecek.

ELEKTRONİK SİSTEM MALİYETLİ
Sermaye Piyasası Kurulu'nun 1 Ocak 2009'dan itibaren yürürlüğe girecek tebliği, aracı kurumların telefonla borsadaki broker'a emir iletme dönemini sona erdirecek. Tebliğle birlikte tüm işlem emirleri aracı kurumların emir ilettiği ExAPI adı verilen sistem üzerinden elektronik olarak yapılacak. Bir başka deyişle sistem makinelere terkedilecek. Hisse senetleri piyasasında 2009 başından itibaren hisse senedi işlemleri için emirler İMKB'de seans salonundaki terminallerden değil, aracı kurumların merkezlerindeki elektronik sistemden yapılacak. İMKB lokalinde bulundurulacak terminal sayısı ise 2'ye düşürülecek. Böylece toplam 450 olan terminal sayısı da 200'e düşecek. Yeni sistemle birlikte sayısı 2'ye düşürülecek ve hem 23 kişinin iş durumunu düzenlemek zorunda kalacak brokerlar hem de daha maliyetli olduğu iddia edilen sistem için müşterilerini ikna etmeye çalışacak.