kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Kasım 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Aliyev'i, CHP ve MHP liderleri dinlerken, DTP lideri Ahmet Türk salonda yoktu.

Aliyev, Meclis'te konuşup Ermenistan'a mesaj verdi

ANKARA
07.11.2008
Azerbaycan lideri Aliyev, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada Ermenistan'ın BM kararlarına rağmen 20 yıldır Dağlık Karabağ'ı işgali sürdürdüğünü söyledi..
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün davetlisi olarak Türkiye'ye gelen Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, Meclis Genel Kurulu'nda Türk milletvekillerine hitaben yaptığı konuşmada, 20 yıldır Dağlık Karabağ'da işgali sürdüren Ermenistan'ı uyardı. Aliyev, BM kararlarına rağmen işgali sürdüren Ermenistan'ın uluslararası hukuk kurallarına uymadığını söyledi. Sözlerine, "Hörmetli milletvekilleri, size bizlerin öz minnettarlığımızı bildirmek istiyorum" diyerek başlayan Aliyev, zaman zaman alkışlarla kesilen konuşmasında, Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı, Transkafkasya demiryolu hattı gibi projelere de değindi. Aliyev şu mesajları verdi:

* Geçen ay yapılan devlet başkanlığı seçimlerinden sonra ilk resmi ziyaretimi Türkiye'ye yapıyorum. Bu, bizim ilişkilerimizin en yüksek seviyede olduğunu gösterir. Türkiye-Azerbaycan münasebetleri dünyada bir örnek.

* İki ülkenin dostluğu sadece siyasi alanda değil, iktisadi alanda da sürüyor. Kardeş Türkiye'ye Azerbaycan sermayesi gelmeye başladı. Bakü-Tiflis- Ceyhan boru hattı hayata geçirildi. Bakü-Tiflis- Erzurum demiryolu hattı da hayata geçirilecek. Azerbaycan ilk gaz ihracatını Türkiye'ye yaptı.

İŞGALE SON VERMELİ
*
Kafkasya bölgesindeki meselelere Türkiye müdahale edecektir ve bunun olumlu neticeleri olacaktır. Biz bu çabaları alkışlıyoruz. En önemli mesele Ermenistan-Azerbaycan arasındaki Dağlık Karabağ meselesidir. 20 yıla yakın bir süredir, Azerbaycan toprakları Ermenistan işgali altında. Ermenistan etnik temizlik yapıyor, 1 milyonu aşkın Azeri, kendi topraklarından edildi. Ermenistan uluslararası hukuk kurallarına, BM'nin aldığı kararlara uymuyor. Ümit ediyoruz ki Karabağ Azerbaycan'a verilecek ve vatandaşlarımız kendi topraklarına dönecek. Rusya'da üç ülkenin devlet başkanlarının kabul ettiği beyananname ümitlerimizi artırıyor. Çünkü beyannamede sorunun uluslararası kurallara göre çözülmesi kabul edildi. İşgalin sona erdirilip vatandaşlarımızın dönmesini ve statünün konuşulmasını istiyoruz."