kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Kasım 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İMKB'de eylem günü

Giriş Saati : 07.11.2008 10:09
Güncelleme : 07.11.2008 18:00
Yeni Haber
ABD başkanlık seçimleri sonrasında yeniden ekonomiye odaklanan yurt dışı piyasalarda, ABD ekonomisinin resesyona gireceği endişelerinin canlanmasıyla görülen satışlar İMKB'ye de yansıdı ve Ulusal 100 endeksi, haftanın son işlem gününü yüzde 2.65 düşüşle 26,648.17 puandan tamamladı.

Bugünkü kapanışa göre İMKB'nin haftalık kaybı yaklaşık yüzde 4.26 olurken, endeks üzerinde ağırlığı yüksek hisselerden oluşan bankacılık endeksi yüzde 5.19 değer kaybetti.

Türkiye'nin lider GSM operatörü Turkcell'in hisseleri ise şirketin üçüncü çeyrek bilançosunun olumlu etkisi ve yılın son çeyreğine ilişkin iyimser beklentilerle, endeksteki düşüşe karşın yüzde 2.98 prim yaptı ve günü 8.65 YTL'den kapattı.

Ekspres Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Can Öksün, daha önce numara taşınabilirliği uygulamasının Turkcell açısından bir sorun oluşturabileceğinin düşünüldüğünü, ancak şirketin izlediği agresif pazarlama kampanyası sonrasında bu görüşün değiştiğini belirterek, yılın son çeyreğinde de Turkcell'den güçlü bir performans beklendiğini söyledi.

Turkcell'in üçüncü çeyrek net kârı, faaliyet kârındaki artış nedeniyle geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 50.5 artarak 603.8 milyon dolara ulaştı.

"HACİM DÜŞTÜ, BROKER EYLEMİNİN DE PAYI OLABİLİR"

İMKB'de işlem hacmi ise düne göre yaklaşık yüzde 34 düşüşle 1 milyar YTL seviyesinde gerçekleşti.

Ata Portföy'den Portföy Yöneticisi Cem Tözge, "Yurtdışında karışık bir seyir vardı bugün. ABD'de açıklanan tarım dışı istihdam verisinin ardından ABD borsası vadeli işlemlerinde kayıplar oldu. Yurtdışı borsalarda dün görülen satışlar, bugün de devam ediyor ve bu durum İMKB'ye de yansıyor" dedi.

Tözge, İMKB'de işlem hacminin düşük kalmasında, yatırımcıların hafta sonu öncesinde pozisyon almak istememesi kadar, serbest brokerların İMKB yönetimini protesto etmesinin de payı olabileceğini belirtti.

Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) iki yıl önce yayımladığı bildirilen ve 1 Ocak itibariyle yürürlüğe girmesi beklenen tebliğinde, seans salonunda aracı kurumlara tabi çalışan broker sayısının (terminal) 2 ile sınırlandırılarak sermaye piyasalarındaki tüm işlemlerin uzaktan erişimle yapılabilecek olması, serbest çalışan brokerlar tarafından bugün İMKB'de protesto edildi.

Yatırımcıların yurtdışı borsalardaki dalgalı seyir nedeniyle hafta sonuna pozisyon alarak girmek istemediğine dikkat çeken Tözge ayrıca, "27,500 puanda direnç seviyesi var. Aşağı yönlü harekette ise 26,400'de destek oluşabilir" diye ekledi.

BORKERLAR EYLEM YAPTI

İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında (İMKB) görevli bazı brokerlar, SPK'nın ''seans salonu uygulamasına'' ilişkin düzenlemelerine tepki amacıyla seans salonuna girmeme ve işlem yapmama eyleminde bulundu.

İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, seans salonuna gitmeyen brokerlarla bir süre görüştü.
Daha sonra konuya ilişkin olarak gazetecilerin sorularını yanıtlayan Hüseyin Erkan, Sermaye Piyasası Kurulunun (SPK) getirdiği kararı hatırlatarak, müteselsil emir sırası ile emirlerin girilebilmesi imkanının tanınmasını istediğini belirtti.

Erkan, uygulamanın birkaç kez ertelendiğini ancak artık başlanmasının istendiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

''Biz da altyapı olarak buna hazırlandık. Bu altyapımız hazır. Müteselsil emir sırası ile girme demek buradaki brokerların doğrudan kendi sistemlerine emir göndermeleri yerine kendi sistemlerinden emir göndermelerini gerektiriyor. Bu da seans salonlarına olan ihtiyacı ortadan kaldırıyor. İMKB dünyanın her tarafından uzaktan erişilebilir bir borsa. Bunu daha geliştirme konusunda çalışmalarımız var. Fakat biz yönetim olarak istedik ki bir seans salonumuz olsun, seans salonumuzda hiç olmazsa asgari sayıda broker tutalım dedik.''

İMKB'de görevli brokerların sıkıntılarını onların arasından gelen biri olarak çok iyi anladığını ifade eden Erkan, ''Brokerların yetkilerinin, becerilerinin, kıymetinin bilinmesi lazım'' dedi.

Erkan, her aracı kurumdan en az ikişer tane broker bulundurma mecburiyeti getirmeye çalıştıklarını belirterek, bazı aracı kurumların broker göndermek istemediklerini, bazılarının da daha fazla broker bulundurmak istediğini hatırlattı.Hüseyin Erkan, bu konu üzerinde çalışmaya başladıklarını bildirdi.

İMKB BAŞKANI'NDAN BROKERLARA DESTEK

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, İMKB'de görevli brokerlara destek olmak amacıyla en azından bir seans salonunun devam etmesini istediklerini söyledi.

Erkan, brokerların Borsadaki eylemi sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, Borsa yönetimi olarak brokerlarla aralarında bir anlaşmazlık bulunmadığını söyledi.

Brokerların işsiz kalması diye bir durumun söz konusu olmadığını dile getiren Erkan, uzaktan erişime geçmeden önce broker sayısının 1.200 olduğunu, uzaktan erişim başladıktan sonra aktif olarak işlem yapan broker sayısının 400'e gerilediğini hatırlattı. Erkan, ''Orada zaten 800 kişilik bir azalma var'' dedi.

Bu düzenlemenin ardından broker sayısının sıfıra kadar inebilme tehlikesinin de bulunduğunu vurgulayan Erkan, ''Broker arkadaşlarımıza destek olmak amacıyla en azından bir seans salonumuzun devam etmesini istiyoruz'' dedi.

Bunun için de asgari 208 brokerın Borsada kalması için düzenleme yaptıklarını hatırlatan Erkan, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bunun daha fazlası da olabilir, aracı kurumlardan gelecek talebe bağlı olarak. Burada önemli olan aracı kurumlarımızda çalışan yetki almış, bilgi birikimine sahip brokerların kıymetinin bilinmesidir. Bunun için biz yönetim olarak asgarinin getirilmesine çalıştık. Biz de aracı kurumlara ''hiç olmazsa iki tane broker gönderin, daha üstünü istiyorsanız biz de elimizden geldiği kadar çalışanlara daha fazla yer ayırmaya çalışalım' dedik.''

''MEMNUNİYETLE KARŞILARIZ''

Bu konular üzerinde çalışma yaptıklarını, aracı kurumlar tarafından erteleme konusunun gündeme getirildiğine işaret eden Erkan, ''SPK da bu konuyu zannediyorum kendi gündemine alacaktır. Eğer SPK tarafından bir erteleme kararı çıkarsa biz memnuniyetle karşılarız'' dedi.
Erkan, uygulamanın artı bir maliyet getirmediğini belirterek, brokerların emeğinin kıymetinin farkında olduklarını söyledi.

Teknolojik değişime ayak uydurabilmek için brokerlara birtakım düzenlemeler getirmeyi planladıklarını bildiren Erkan, brokerların seans salonlarına bugün gidip gitmeyeceklerine ilişkin bir soru üzerine de, ''Bu kendi düşünceleridir. Birazdan emirlerini girmek için seans salonuna gireceklerdir'' dedi.

Brokerların Borsada ''boş oturduğu'' yönünde bir yanlış anlama bulunduğunu ifade eden Hüseyin Erkan, brokerların emirleri internet üzerinden kendi sistemlerine gireceklerini söyledi.

SPK'nın, piyasanın gelişimi için her türlü çabayı gösterdiğini kaydeden Erkan, kurum ile devamlı görüştüklerini belirtti.

''İŞLEM HACMİNİN YÜZDE 15'İ''

Hüseyin Erkan, İMKB'de emirlerin yüzde 95'inin uzaktan erişimle geldiğini hatırlatarak, brokerların gerçekleştirdiği yüzde 5'lik emir girişinin toplam işlem hacmi içindeki payının yüzde 15 olduğunu, burada hacimlerin biraz daha yüksek gerçekleştiğine dikkati çekti.

Bütün dünyada bunun böyle olduğunu ama seans salonları, brokerların yorumları olmadan bir sermaye piyasasının gelişmesinin mümkün olmadığına işaret eden Erkan, ''Brokerların fonksiyonu çok önemli, seans salonlarımızın birinin ayakta kalmasına çalışıyoruz'' dedi.

İMKB Başkanı Hüseyin Erkan'ın konuşması, zaman zaman orada bulunan brokerlar tarafından alkışlarla kesildi.

Borsa brokerlarından Aynur Çal, krizin olduğu dönemde böyle bir geçişin yapılmak istenmesinin kötü olduğunu söyledi.

Broker Kadri Kalabalık ise brokerların ortalama 20 yaşından bu yana burada görev aldıklarını, bundan sonrasında iş bulma imkanlarının kısıtlı olacağını söyledi. Kalabalık, İMKB'nin bahçesinde bulunan insan heykellerini göstererek, bu heykellerin borsada hayatını kaybeden brokerlara ait olduğunu, borsada 40 yaşında kalp krizinden ölen brokerlar bulunduğunu anlattı.

Bazı brokerlar da ''Borsanın bittiğini'' kendilerinin de bugün seans salonuna girdiğini ancak, tekrar çıktıklarını belirttiler.