kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
7 Kasım 2008, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Kriz günlüğü

07.11.2008
IMF Ukrayna'ya krediyi onayladı
Uluslararası Para Fonu (IMF), Ukrayna'nın para ve döviz politikasında değişiklikleri de içeren, 16.5 milyar dolarlık kredi programını onayladı. IMF, iki yıllık kredi anlaşması kapsamında verilecek kredinin 4.5 milyar dolarlık ilk diliminin derhal kullanıma açılacağını bildirdi.

Macar bankalara 3 milyar $ verilecek
Macaristan hükümeti, bankalara 3 milyar dolar sağlamaya hazır olduğunu bildirdi. 3 milyar dolar, bankaların sermaye yapılarının güçlendirilmesi ve borçların ödenmesinde kullanılacak.Macaristan, IMF ile yaptığı stand-by anlaşması çerçevesinde, Fondan ve AB'den 25.1 milyar dolar kredi alacak.

Barclays mortgage bankası satın aldı
İngiliz Barclays Bank, Avustralya'nın İtalya merkezli mortgage bankası Macquarie'yi satın aldı. Satın alma maliyeti açıklanmadı. Macquarie Bankasını satın almasıyla Barclays'ın elindeki mortgage değeri 1.1 milyar Euro (1.4 milyar dolar) arttı. Barclays Bank'ın elinde halen 12 milyar Euro (15 milyar dolar) tutarında tutsat bulunuyor.

İngiltere'de konut fiyatları hızlı düştü
İngiltere'de konut fiyatları ekim ayında son beş ayın en hızlı düşüşünü gösterdi. İngiltere'nin en büyük mortgage firması HBOS'ın birimi Halifax'ın aylık araştırmasına göre, İnglitere'de konut fiyatları Ekim ayında yüzde 2.2 geriledi.İngiltere'de ortalama bir konutun 168 bin 31 sterlin (267 bin 673 dolar) olduğu bu rakamın 2005 fiyat düzeyinde olduğu kaydediliyor.

CEO ikramiyesi yüzde 70 azalacak
New York Menkul Kıymetler Borsası Wall Street'teki büyük şirketlerini üst yöneticilerin ikramiyeleri yüzde 70 oranında indirilecek. Şirketlerdeki diğer çalışanların ikramiyeleri ise yüzde 10 oranında indirilecek. ABD kaynaklı küresel finansal krizin derinleşmesi konusunda, üst yöneticiler suçlanıyor.

Toyota'nın kârını değerli yen eritti
Otomotiv firması Toyota'nın kârı düştü. Toyota'nın ikinci çeyrek karı, bir önceki yılın aynı dönemine göre üçte bir oranında düşerek, 1.4 milyar dolara geriledi. Toyota'nın karının düşmesinde, oto satışlarındaki azalma ve Japon Yeni'nin dolar karşısında aşırı değerli seyretmesi etkili oldu. Japon yeni geçtiğimiz hafta dolar karşısında 13 ayın en yüksek seviyesine çıkmıştı.

Wells Fargo birleşme için 10 milyar $'lık hisse satıyor
Wells Fargo'nun, Wachovia bankasını satın almayı finanse etmek için 10 milyar dolarlık hisse satmaya hazırlandığı belirtildi. Wells Fargo daha önce 20 milyar dolarlık hisse satmayı planladığını duyurmuştu. ABD Hazinesi de bankacılık sektörü kurtarma planı çerçevesinde 25 milyar dolarlık Wells Fargo tercihli hissesini satın aldığını açıkladı.

Demokrat Pelosi eski teşvik paketini ısıttı
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi 61 milyar dolarlık ekonomik teşvik paketinin senatodan geçmesi için Başkan George Bush ve Cumhuriyetçi Parti'ye de işbirliği önerisinde bulundu. Eylül ayında kabul edilen paket, Cumhuriyetçi Parti tarafından bloke edilmişti. Nancy Pelosi, işsiz ve yoksullara daha fazla yardım ve yeni iş alanları yaratılması için 150 milyar dolarlık yeni bir yardım paketi önerdi ancak şimdilik 61 milyar dolarlık paketin onaylanması ile yetinebileceğini kaydetti. Şubat ayında kabul edilen 168 milyar dolarlık ilk ekonomik yardım paketi, vergi teşvikleri çerçevesinde oluşturulmuştu.