kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Kasım 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Ayça Damgacı

Sınır ötesi sansür girişimi!

EVRİM ALTUĞ - OLKAN ÖZYURT SABAH
02.11.2008
Yapımı ve senaryosuna Kültür Bakanlığı'nın destek verdiği 'Gitmek' filmi, İsviçre'nin CultureScapes Festivali'nde yine Kültür Bakanlığı kadrosundaki bir bürokrat tarafından 'sansür edilmeye' çalışıldı..
Yönetmen Hüseyin Karabey'in T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle çektiği Gitmek filmine yönelik olan ve yine Kültür Bakanlığı'ndan geldiği iddia edilen 'sansür' girişimi gündemi belirledi. Filmin, İsviçre'de sekiz kente birden yayılan ve bu yılki teması Türkiye olan CultureScapes festivali programından çıkartılma girişimi, 'sınırötesi sansür' ifadesinin karşılığı olarak akıllarda yer etmeyi başardı. Farklı disiplinlerden onlarca müzisyen, yazar, sanatçı ve aydının davet edildiği ve 6 Aralık'a kadar devam edecek olan festival, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca 400 bin Euro ile destekleniyordu. Vahim girişimin ardında kurum olarak bakanlık bulunmamakla birlikte, T.C. Kültür Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü adına çalışan bürokrat İbrahim Yazar'ın kişisel beyan ve teşebbüsünün bulunduğu ortaya çıktı. Garip olay şöyle gelişti: İsviçre'de yayımlanan Tages Anzeiger gazetesinde, 30 ve 31 Ekim'de CultureScapes (Türkei) festival sorumlusu Jurriaan Cooiman ile yapılmış bir röportaja yer verildi.

NEGATİF PROPAGANDA MI?
Cooiman burada, Gitmek filmini son dakikada programdan çıkarttıklarını anlatarak, "İsviçrelilerden gelen tepki üzerine ne yapacağımızı şaşırdık diye konuştu ve, "eğer Türkiye bu desteği vermeseydi, festivali de yapamazdık." şeklinde kendini savundu. Jurriaan Cooiman ayrıca, filmin niçin festival programından çıkarıldığına yönelik bir soru üzerine ise, 'Türk yetkililerin' kendilerine "Bir Türk kızı, Kuzey Iraklı bir Kürt gencine aşık olamaz. Bu filmin gösterilmesi, Türkiye açısından negatif bir propagandaya yol açabilir," dediklerini hatırlattı. Diğer yandan, festival yetkilisi Cooiman'ın Tages Anzeiger gazetesine söz ettiği 'yetkili' kişinin, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdür Yardımcısı, İbrahim Yazar olduğu anlaşıldı. Filmin yönetmeni Hüseyin Karabey'in SABAH'a aktardığına bakılırsa, bürokrat Yazar geçen perşembe günü de bu konuda İsviçre'de de bir basın toplantısı düzenlemiş ve bürokrat Yazar burada, "Bugünlerde, 20 asker ölürken, bir Türk ve Kürdün aşkını anlatan bir filme yer verilmesi yanlış olur," ifadesini kullanmıştı. Karabey, Genel Müdür Yardımcısı Yazar'ın "Eğer, filmi programdan çıkartmazsanız, size vadettiğimiz 400 bin Euro'luk yardımı vermeyiz." şeklinde konuşmuş olduğunu da vurguladı. Karabey, konuya tepkisini şöyle dile getirdi:

"İŞGÜZARLIK..."
"Burada, bir bürokratın işgüzarlığı söz konusu. Ben, çıkan bu haberler üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı sinema birimini bizzat aradım. Kimsenin böyle bir uygulamadan haberi yoktu. Kaldı ki, film Frankfurt Kitap Fuarı kapsamında zaten Kültür Bakanlığı desteği ile bugünlerde Frankfurt'ta gösteriliyor. CultureScapes festivalinde tema bu yıl Türkiye'ye ayrılmış durumda. İşin acaip tarafı, Türkiye'de filme yönelik herhangi bir sansür işlemezken, Kültür Bakanlığı filmi Türkiye'de desteklerken, bir bürokratın İsviçre halkına 'sınır ötesi' sansür uygulayabiliyor olması. CultureScapes Festivali'nde ise durum başka; festival yönetimi, benim de öğrendiğim kadarıyla filmi önce programdan çıkarmış; ama daha sonra bize filmin sinemalarda gösterileceğini açıkladılar. Her türlü baskı ve sansüre karşı olan bir sanatçı olarak bu beni şaşırtmadı, ama mücadeleme elimden geldiğince devam edeceğim. Bu tür şeyler beni yıldırmayacak. Tam tersine, hassas olan bu günlerde bizim kardeşlik ve barıştan bahseden bu tür filmlere ihtiyacımız var. Bu arada, filmin Türkiye'de 20 kopya ile 14 Kasım'da gösterimde olacağını da hatırlatayım."