kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Kasım 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Çocukları paraya boğmayın ki iş öğrensin'

HABER MERKEZİ
02.11.2008
Dünyanın en zenginleri listesinde olan işadamı Hüsnü Özyeğin: Çocuklarım hesabını bilsin diye, ABD'de okurken 4 yıl için 200 bin dolar yatırdım başka tek kuruş vermedim..
Dünyanın en zenginleri listesindeki Türk işadamlarından biri olan Hüsnü Özyeğin 'den, yurt dışında çocuk okutan ailelere tavsiye: "Çocuklarınızı paraya boğmayın ki hesaplarını bilsinler." 2006'daki Forbes en zenginler listesinde, 1.5 milyar dolarlık servetiyle 21 Türk arasında yer alan Hüsnü Özyeğin, geçtiğimiz günlerde Kandilli Kulübü'nün davetlisi olarak katıldığı bir toplantıda zengin olmanın sırlarını detaylı biçimde anlattı.

'TUTUMLU OLUN'
CNBC-e Business dergisinin mayıs sayısında yer alan "Hüsnü Özyeğin Modeli" başlıklı dosyada da yer alan önerilerinde Özyeğin, para kazanmanın en önemli koşullarından birinin tutumlu olmak ve hesap yapmak olduğunu söyledi. Başarılı işadamı, yurtdışında eğitim gören çocuklarına daima belirli miktarda para gönderdiğini ve bu yolla onları da hesap yapmaya ve ticarete alıştırdığını da belirtti. İşte Hüsnü Özyeğin'in ağzından çocuklarını okutma formülü: "Çocuklarımın ABD'deki yıllık okul harçları 28 bin dolar, yurt ve yemek masrafları da 12 bin dolar idi. Eder 40 bin dolar; buna 10 bin dolar ekledim ve her birinin hesabına (4 yıl için) 200 bin dolar yatırdım.

'ARABAYI İSTEMEDİ'
Oradan çekip çekip harcadılar. Fazladan tek kuruş yok. Eğer 4 üzerinden 3 not ortalaması tuttururlarsa, ikinci yıldan itibaren 16 bin dolarlık birer Honda alma sözü verdim; kızım arabayı değil parasını istedi. Çünkü hesap etmiş: Araba ilk yıl yüzde 30 değer kaybedecek, kasko artı benzin yılda 5-6 bin dolara patlayacak. İstediğim buydu zaten.

300 DOLAR FARK
Çocuğunuza sınırlı para verirseniz, hesap yapmaya başlıyor. Bir keresinde eşimle Washington'a gitmiştik. Oğlum Pittsburg'daydı. Cuma akşamı gelmesini istedik. Cumartesi sabah gelsem olmaz mı dedi. (Cuma akşamı uçak 600 dolar, ertesi sabah ise bunun yarısı imiş) Aradaki 300 doları ben ödedim de oğlanı bir gece önce görmüş olduk."