kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
30 Ekim 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Ağrısız doğum için egsersiz yapın'

Giriş Saati : 30.10.2008 11:40
Güncelleme : 30.10.2008 22:04
Yeni Haber
Anne adaylarının ağrısız bir doğum için egzersiz yapmasının şart olduğunu belirten uzmanlar, hamilelik dönemlerini daha sağlıklı geçirmek isteyen kadınların hamilelik sürecine egzersiz yapması gerektiğini söylüyor.

Anne adaylarının, hamilelikte egzersizlere başlamadan önce mutlaka kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından egzersize engel olacak bir sağlık probleminin olup olmadığı konusunda kontrolden geçmesi gerektiğine dikkat çeken uzmanlar; hamilelik döneminde egzersiz yapmanın birçok faydası olduğunu belirtiyor.

Özel Jimer Hastanesi'nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Faruk Dinçşahin, doğru yapılan egzersizin hamilelikte oluşabilecek bel ağrısı, kabızlık, bacaklarda şişlik problemlerini en aza indireceğini söyledi. Op. Dr. Dinçşahin; "Doğru yapılan egzersiz; hamilelikte gelişebilecek şeker hastalığından korur veya tedavi eder. Hamilenin duruşunu geliştirir. Moral olarak hamileyi anneliğe hazırlar, doğum korkusunu azaltır.

Gerginliği azaltır. Kas gücünü, elastikiyetini ve dayanıklılığı artırır. Enerjiyi artırır, dengeyi koruyarak düşme riskini azaltır. Solunum egzersizleri ve gevşeme teknikleri özellikle doğum süreci başladığında annenin sakin kalarak kendisinin ve bebeğinin strese girmeden süreci tamamlamasına yardımcı olur. Doğum sancılarının gelmeye başladığı birinci dönemde gevşeme teknikleri ile anne enerjisini aktif doğum sürecine saklar. Yine ilk dönemde solunum teknikleri ile anne ağrıyı daha az hisseder. Bu egzersizlerin hamilelik süresince öğrenilmesi daha rahat bir doğum geçirilmesine yardımcı olur." dedi.

Erken doğum riski taşıyanların ve kanaması olan anne adaylarına egzersiz yapmanın kesinlikle tavsiye edilmediğini anlatan Op. Dr. Faruk Dinçşahin, hipertansiyon gibi tibbi problemleri olan hamilelerin de egzersize başlamadan önce mutlaka doktorlarından görüş alması gerektiğini kaydetti.

Hamileliğin ilerlemesi ile bazı pozisyonlardaki egzersizlerin anne ve bebeği için sakıncalı olabildiğine işaret eden Dinçşahin; "Hamileler, egzersiz sırasında zıplama, hoplama ve ani yön değiştirmekten sakınmalıdır, bu hareketler anne adaylarının eklemlerinde ve kaslarında zedelenmeye yol açabilir. Egzersiz sırasında aşırı terleme ve ısınma sıvı kaybına yol açabilir bu durum hem sizin hem bebeğiniz için istenmeyen bir durumdur." diye konuştu.

(CİHAN)