kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
30 Ekim 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İşte diş dostu besinler

Giriş Saati : 30.10.2008 16:59
Güncelleme : 30.10.2008 22:04
Yeni Haber
Gün içerisinde tükettiğimiz bazı besin maddelerinin dişleri koruyor.

Doğal yöntemlerle dişlere koruma sağlayan yiyeceklerin başında ise yoğurt, peynir ve elma geliyor. Bu besinlerin yanı sıra gün içerisinde tüketilebilecek yeşil çay, kereviz, kivi, maydanoz, kuru yemişler ve balık gibi yiyeceklerin dişlerin korunmasında önemli katkıları olduğu belirtiliyor.

Kalsiyum açısından zengin olan yoğurdun dişlere çok sayıda katkısı var. Diş Hekimi Tülay Tacettinoğlu, yoğurdun, kalsiyum periodontal rahatsızlığı olan kişilerdeki diş köklerinde iltihaplı cep sayısını azalttığını belirtiyor. Bu rahatsızlıktan dolayı dişlerde oluşmuş sallantı ve gevşek dişlerin iyileştirmeye yardımcı olduğuna dikkat çekiyor.

Kabuklu yenen elma bir yandan dişlerin kuvvetini artırıyor bir yandan da içerindeki maddeler aracılıyla dişleri temizlediğini anlatıyor. Tacettinoğlu, diş sağlığının vücut açısından da önemli olduğuna işaret ederek, tüketilen peynirin dişler için birden fazla faydası olduğunu söylüyor. Peynir, ilk olarak ağzın asit dengesini ayarlamaya yardımcı oluyor. Çürüklere karşı koruyup, yeni çürüklerinde oluşmasını engelliyor.

Şekerli gıda tüketildikten sonra yenecek bir dilim peynirin, şekerin dişleri çürütme etkisini giderme açısından önemli katkı sağlıyor. Diş Hekimi Tacettinoğlu, yeşil çayın, içerisinde bulundurduğu katesin maddesi sayesinde ağızdaki bakterilerin yok olmasını sağladığını ifade ediyor. Aynı zamanda da kansere karşı artı etki sağlıyor. Ağız kanserinin oluşmasını engelleme özelliği bulunuyor. Bu maddenin aynı zamanda kötü ağız kokusuna neden olan bakterileri de ağızdan uzaklaştırıyor.

Tacettinoğlu, C vitamini eksikliğinin dişetlerini hassaslaştırdığını ve bakterilere karşı direncini azalttığına dikkat çekerek, kivi ile birlikte alınacak C vitaminin bu rahatsızlığın önüne geçtiğine işaret ediyor. Maydanozun ise, ağız kokusuna neden olan yiyeceklerden sonra bir miktar çiğnenmesinin hoş bir ağız kokusu sağladığı ve ağız sağlığına önemli katkı sağladığına dikkat çekiyor.

Çilek tüketimi diş taşlarının oluşmasını engellerken, kuru yemişler de dişi kaplayan bakterilere karşı koruyucu bir tabaka oluşturan doğal yağlar sayesinde diş çürümelerini engelliyor. Tülay Tacettinoğlu, son olarak tüketilen balığın, içerisindeki fosforun kemik ve diş dokusunun temel maddelerinden birisi olduğuna işaret ediyor. Dişleri sertleştiren fosforun daha diş sağlığını önemli etkilediği ve en az haftada bir kez balık tüketilmesinin uygun olacağı uyarısında bulunuyor.

(CİHAN)