kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
30 Ekim 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Sinema dünyasının en sevdiği festivaller arasında bulunan Gezici Festival’e geçen yıl Kenan İmirzalıoğlu, Şener Şen ve Uğur Yücel gibi oyuncular katılıp halkla türkü söylemişti.

Gezici'de istikamet tam gaz, Doğu!

30.10.2008
Tekerlekler üzerinde film taşıyan Gezici Festival, 7 Kasım'dan itibaren Kars ve Artvin'e doğru yol alacak. Ancak 14 yıllık festival, bu yılki güzergâhında ilk defa Ankara'ya uğramıyor..
Avrupa Filmleri Festivali nam-ı diğer Gezici Festival 13. yılın sonunda dünyayı bir kez turlayacak kadar yol alsa da, serüvenine devam ediyor. Ankara Sinema Derneği'nin düzenlediği, 14. yılında yine tekerlek üzerinde film taşıyan festival bu yıl tamamiyle Türkiye'nin Doğu'suna odaklanıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Kars Belediyesi'nin desteklediği festival, tarihinde ilk defa Ankara'ya uğramadan Kars ve Artvin'e gidecek. 7 Kasım'da Kars'ta başlayacak festival 14 Kasım'da Artvin'e geçecek. Festival Almanya, Danimarka, İsveç gibi ülkelere Amerika, Hindistan ve Arjantin örneklerini de ekleyerek 156 filmle izleyici karşısına çıkmaya hazırlanıyor. Festivalde heyecan Altın Kaz yarışmasında yaşanacak. Önemli festivallerde boy gösteren Bulutların Üstünde (Wolke 9), Moskova, Belçika (Aanrijding In Moscou), Kar (Snijeg), Açlık (Hunger), Tahoe Gölü (Lake Tahoe), Turne (Turneja), Üç Bilge Adam (Kolme Viista Miesta), İçimdeki Çöl (Desierto Adentro) ve Türkiye'den Süt ile Sonbahar Altın Kaz için yarışacak. Türkiye seçkisinde ise Gitmek, Nokta, Pandora'nın Kutusu, Üç Maymun ve Tatil Kitabı gösterilecek. İtalya Politik Sineması başlıklı bölümde ise Elio Petri'nin Altın Palmiye'li İşçi Sınıfı Cennete Gider ile Mülkiyet Hırsızlık Değildir filmleri gösterilecek.

SAHTE BELGESELLER VAR!
Festival izleyicileri bu yıl milliyetçilik kavramına ayrılan bölümde Sergei Eisenstein'ın 1938 tarihli klasiği Aleksandr Nevsky'yi Murat Belge'nin, Ken Loach'ın 2004 tarihli A Fond Kiss'ini (Duygudan da Öte) Ferhat Kentel'in ve Lars Von Trier'nin Europa'sını Fatih Özgüven'in yazıları rehberliğinde izleyecek. Festivalde ayrıca Kars'ta Murat Belge, Ferhat Kentel ve Mesut Yeğen'in katılacakları Milliyetçilik başlıklı bir panel düzenlenecek. Festivalin en ilginç bölümlerinden biri de Sahte Belgeseller: Mockumentary. Bu kapsamda Peter Watkins'in kamerasından Ceza Parkı, Rob Reiner'in Karşınızda Spinal Tap ve Achero Manas'ın Kasım'ı gibi sahte belgeseller izleyiciyle buluşacak. Farklı disiplinlerden gelen gençleri bir araya getirerek ortak projeler üretmelerini hedefleyen atölyeler bu yıl yine çok çeşitli. Reha Erdem üç gün süren bir yönetmenlik atölyesi yapacak. İklimler ve Üç Maymun'un görüntü yönetmeni Gökhan Tiryaki dijital görüntü yönetmenliği, Natali Yeres, sanat yönetmenliği, Çiçek Kahraman kurgu atölyeleri düzenleyecek. Kars'ta festival akşamları, her gün farklı bir canlı performansla renklenecek. Baba Zula, Replikas, Kırıka, Macaristan'dan müzisyenler festivalde konser verecek. Bilgi için: http://www.festivalonwheels.org
Haberin fotoğrafları