kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
30 Ekim 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Dünyadan 29 Ekim!

Giriş Saati : 30.10.2008 07:52
Güncelleme : 30.10.2008 17:27
Yeni Haber
Türkiye Cumhuriyeti'nin 85. yıl dönümü tüm dünyada kutlandı.

Londra, İNGİLTERE
Cumhuriyet Bayramı, İngiltere'nin başkenti Londra'da düzenlenen bir davetle kutlandı. Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Yiğit Alpogan'ın resmi konutunda düzenlenen davete pek çok ülkenin diplomatik misyon şefleri, İngiliz Avam ve Lordlar Kamarası üyeleri, dernek ve benzeri sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile Londra'da yaşayan Türk toplumunun ileri gelenleri katıldı. Büyükelçi Yiğit Alpogan, ''Cumhuriyetimiz 85. yaşını idrak etmiş olmakla birlikte genç ve dinamik bir Cumhuriyet. Çünkü bütün kurumlarıyla, bütün ilkeleriyle dimdik ayakta ve bizler de böyle bir Cumhuriyete sahip olmaktan ve cumhuriyetle yönetilen bir ulusun fertleri olmaktan dolayı çok mutluyuz'' dedi. Cumhuriyet Bayramı'nı Londra'da kutluyor olmanın da bir başka anlam taşıdığını ifade eden Büyükelçi Alpogan, ''İngiliz dostlarımızla ve İngiltere'de yaşayan yurttaşlarımızla hep birlikteyiz. İnanıyorum ki 85. yılında Cumhuriyetimiz gerek Türkiye, gerekse Avrupa'daki Türklere mutluluk, başarı ve refah getirecektir. Nice yıllar temenni ediyorum'' diye konuştu. Türkiye'nin Londra Başkonsolosu Bahadır Kaleli'nin de katıldığı davette ev sahipliğini üstlenen Büyükelçi Alpogan konuklarla tek tek ilgilendi. Davette konuklara Türk mutfağından örnekler ile tatlı olarak da baklava ikram edildi.

Washington, AMERİKA
Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 85'inci yıldönümü dolayısıyla Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy ve eşi Gülgün Şensoy, Türk ve Amerikalılardan çok geniş katılımın gerçekleştiği bir resepsiyon verdi. Ankara'daki ilk meclis binası model alınarak inşa edilen Washington Büyükelçiliğindeki resepsiyona, ABD Adalet Bakanı Michael Mukasey, ABD Savunma Bakan Yardımcısı Eric Edelman, ABD'nin eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Marc Grossman ve ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Robert Pearson gibi isimler katıldı. Resepsiyonda, ABD'nin Ankara büyükelçiliği görevine atanan James Jeffrey de yer aldı. Jeffrey, Türkiye'ye ne zaman gitmeyi planladığını soran AA muhabirine, ''altı haftaya kadar'' yanıtını verdi. ABD'de bulunan Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın da resepsiyona katılanlar arasındaydı.

New York, AMERİKA

Türkiye'nin New York Başkonsolosluğu, Cumhuriyetin 85. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla New York Halk Kütüphanesi'nde resepsiyon verdi. New York Başkonsolosu Mehmet Samsar ve eşi Feruze Samsar'ın ev sahipliğini yaptığı resepsiyon, kırmızı-beyaz ışıklandırılan kütüphane binasının Astor Salonu'nda yapıldı. Resepsiyona Türk ve yabancı diplomatlar, idari ve mülki amirler, yargı mensupları, çeşitli dinlerin üst düzey temsilcileri, dernek ve sivil toplum kuruluşları yetkilileri olmak üzere Türk-Amerikan toplumu üyeleri ve Amerikalılardan oluşan kalabalık bir davetli topluluğu katıldı. New York Devlet Üniversitesi (SUNY) Denizcilik Okulunun Türk ve Amerikalı öğrencilerinin açılışını yaptıkları resepsiyonun başında İstiklal Marşı ve Amerikan Milli Marşı da okundu. Başkonsolos Samsar gecenin açılışında yaptığı konuşmada, Atatürk tarafından kurulan Türkiye'nin genç ve dinamik bir nüfusa sahip çoğulcu, laik bir demokrasi olduğunu belirterek, ekonomisinin de dünyanın 17. en büyük ekonomisi olduğunu vurguladı. Samsar, Atatürk'ün ''Yurtta Sulh, Cihanda Sulh'' ilkesini kendine rehber edinen Türkiye'nin, bölgesine ve dünyaya istikrar, barış, güvenlik ve refah getirmek için aktif rol oynadığını söyledi.

Türkiye'nin diğer ülkelerden büyük destek alarak BM Güvenlik Konseyine geçici üye olarak seçilmesinin de Türkiye'nin dünyadaki saygınlığının kanıtı olduğunu vurgulayan Samsar, başta BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Baki İlkin ve eşi Nur İlkin olmak üzere tüm BM Daimi Temsilciliği mensuplarına teşekkür etti. Türkiye ile ABD arasındaki ilişkinin dostluk ve karşılıklı güvene, vizyonların beraberliğine dayalı güçlü bir ittifak ilişkisi olduğunu ifade eden Samsar, iki ülkenin Orta Doğu'dan Kosova'ya, Bosna'dan Afganistan'a, Irak'tan Kafkaslar'a kadar yayılan bir bölgede dış politika alanında işbirliği yaptıklarını söyledi. ABD'de yaşayan Türk toplumu ile Türkiye'nin Amerikalı dostlarının iki ülke arasındaki dostluk köprüsünü güçlendirmede anahtar rol oynadıklarını dile getiren Samsar, kendisinin de Türk-Amerikan ilişkilerinin daha da gelişmesi için elinden geleni yapacağını belirtti. Samsar'ın kürsüye davet ettiği Brooklyn Belediye Başkanı Marty Markowitz ise konukları "merhaba dostlar" diyerek Türkçe selamladı. ABD'deki Türk toplumunun başkentinin Brooklyn olduğunu belirten Markowitz, gülümseyerek kendisini de ''Türk Yahudisi'' olarak tanımlamaktan gurur duyduğunu söyleyince resepsiyona katılanlardan büyük alkış aldı. Türkiye'nin dünyada en çok ziyaret edilen ülkelerden biri olduğunu belirten Markowitz, Türklerin misafirperverliğini de övdü. Türkiye'nin Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilmesini de kutlayan Markowitz, İsrail ile Suriye arasında aracılı görüşmeler yürütmesinin de takdirle karşılandığını söyledi. Markowitz, ABD'nin tarihindeki en önemli seçiminin gelecek hafta yapılacağını da belirterek herkesi oy vermeye çağırdı. ''Kime oy vereceğinizi söyleyemem'' diyen Markowitz, cümlesinin sonunda ise Demokrat Partinin Başkan adayı Barack Obama'nın ''Evet Yapabiliriz-Yes We Can'' sloganını kullandı. Markowitz, konuşmasının sonunda Samsar'ın da son derece faal bir başkonsolos olduğunu belirterek kendisini tebrik etti. Markowitz daha sonra Samsar'a Brooklyn Belediyesinin, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 85. yıl dönümü nedeniyle hazırladığı kutlama belgesini takdim etti. Türk yemeklerinin ikramıyla devam eden gecede, Türk müziğinden örnekler de sunuldu.

Ottawa, KANADA
Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 85. yıl dönümü, Kanada'nın başkenti Ottawa'da da düzenlenen bir törenle kutlandı. Kanada Türk Kültür Derneği tarafından organize edilen ve Ottawa belediye binası önünde düzenlenen törene, Türkiye'nin Ottawa Büyükelçisi Rafet Akgünay, Askeri Ataşesi Albay Sinan Yıldırım, Ottawa Belediye Başkanı Larry O'Brien, Dernek Başkanı Zeynep Güneşberk, yönetim kurulu üyeleri, elçilik görevlileri ve çok sayıda Türk vatandaşı katıldı. İstiklal Marşı ve Kanada Ulusal Marşı okunurken, göndere Türk ve Kanada bayrakları çekildi. Kanada Türk Kültür Derneği Başkanı Zeynep Güneşberk'in sunumunun ardından konuşan Türkiye'nin Ottawa Büyükelçisi Akgünay, şunları söyledi: ''Türkiye Cumhuriyeti'nin 1923'te kuruluşundan bu yana her alanda kat ettiği mesafe küçümsenemez. Bugün kişi başına düşen milli geliri yaklaşık 10 bin ABD dolarını bulan, dünyanın 17. ve Avrupa'nın 6. en büyük ekonomisine sahip bir ülke haline gelmemizde bizlere çağdaş değerleri aşılayan, demokratik ve özgür halk iradesinin yönetimini yansıtan Cumhuriyetimizin sağladığı katkılar açıktır. 85 yıl boyunca tüm sıkıntılara rağmen yılmadan sürdürülen kalkınma çabaları sonucunda 21. yüzyılda ulaşım, telekomünikasyon, enerji ve bankacılık sektörlerinde gelişmiş bir teknolojik altyapıya sahip ülkemiz, çağdaş düşünceyi benimsemiş genç, dinamik ve eğitimli nüfusuyla dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden biri olmanın gururunu yaşamaktadır.''

Türkiye'nin 17 Ekim 2008 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda yapılan seçimlerde, 2009-2010 dönemi için BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine büyük bir destekle ve birinci turda seçilmesinin, Cumhuriyetin ve halkın onu sahiplenmedeki başarısının ve uluslararası toplumun Türkiye'ye güveninin bir göstergesi olduğunu ifade eden Büyükelçi Akgünay, ''Türkiye, bu başarıyı Kanada'nın da içinde bulunduğu Batı Avrupa ve Diğer Devletler Grubundan koyduğu adaylığı çerçevesinde elde etmiştir'' Akgünay, şunları kaydetti: ''Uluslararası toplumun bu kararı, Türkiye'nin barış, istikrar ve güvenlik adına önemli sorumluluklar üstlenen, uluslararası sorunların çözümüne doğrudan veya dolaylı olarak katkıda bulunan ve çeşitli afet ile buhranlar yaşayan toplumlara artan şekilde insani ve teknik yardım gönderen bir aktör olarak kabul gördüğünün kanıtıdır. Sizlerin 29 Ekim coşkusunu Türkiye'den binlerce kilometre uzaklıkta da olsa yaşamak ve genç kuşaklara aktararak yaşatmak için Kanada'nın her yöresinde düzenlediğiniz etkinlikler, Mustafa Kemal Atatürk'ün en büyük eseri olan Cumhuriyetin dayandığı sağlam temellerin kanıtıdır." Ottawa Belediye Başkanı Larry O'Brien da, Kanada'nın çok kültürlü bir toplum yapısının olduğunu belirterek, "bu mutlu gününüzde tüm toplum üyelerinizin sevincini paylaşıyorum. Türk toplumu olarak, iyi ki buradasınız. Varlığınız, Kanada'ya güç katıyor" dedi.

Priştine, KOSOVA
Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 85'inci yıl dönümü Makedonya'da da kutlandı. Türkiye'nin Priştine Büyükelçiliği tarafından ünlü dinlence yeri Gırmi'de bulunan ''Vila Restaurant''ta verilen resepsiyona Kosova Meclis Başkanı Yakup Krasniçi, Başbakan Haşim Taçi, Kosova Türk Temsil Heyeti Başkanı Albay Yahya Bacak, Kosova Türk Taburu Görev Kuvvet Komutanı Yarbay Nail Yiğit, Türk Polis Kontenjan Başkanı Mustafa Soysal, çok sayıda bakan ve milletvekili, uluslararası kuruluş ve diplomatik misyonların temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, iş adamları ve gazeteciler katıldı. İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan resepsiyonda konukları selamlayan Türkiye'nin Priştine Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Mustafa Sarnıç, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Kosova'ya desteğinin süreceğini, Kosova'daki halkların barış ve huzur içinde daha ileri noktaya gitmelerine önem verdiğini, Balkanlar'da barış ve istikrara katkı sunmaya devam etmesini beklediğini söyledi. Sarnıç aynı zamanda, uyumlu ve istikrarlı davranışlarıyla örnek olan Kosova'daki Türk toplumunun, iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesinde de önemli rol oynadığını vurguladı. Kosova Meclis Başkanı Yakup Krasniçi, Türkiye Cumhuriyeti ve Türk ulusunun Cumhuriyet Bayramı'nı kutladığı konuşmasında, Türkiye Cumhuriyeti'nin 85 yıllık bu dönemde tarihsel bir ilerleme ve başarı kaydettiğini, uluslararası ilişkilerde önemli bir faktör olduğunu belirterek, iki ulke arasındaki ilişkilerin mükemmel olduğunu kaydetti. Krasniçi, Kosova Cumhuriyeti'ni ilk tanıyan ülkelerden biri olan Türkiye'nin Kosova'ya sunduğu çok yönlü katkıyı takdirle karşıladıklarını belirterek, Kosova ve Türkiye'nin uluslararası ilişkilerde birlikte barış ve istikrar faktörü olacaklarını söyledi. Resepsiyonda, Kosova Arşivler Müdürü Yusuf Osmani, iki ülkenin arşivleri arasındaki işbirliğinin pekiştirilmesinde sunduğu katkı için Maslahatgüzar Mustafa Sarnıç'a bir teşekkür plaketi takdim etti.

Strasbourg, FRANSA
Cumhuriyet Bayramı'nın 85. yılı Strasbourg'da görkemli bir resepsiyonla kutlandı.

Strasbourg Başkonsolosu Yunus Demirer ve eşinin evsahipliğinde düzenlenen resepsiyona 500'ün üzerinde davetli katıldı. Strasbourg'daki görevine yeni başlayan Demirer, Türk sivil toplum temsilcileri ve Fransız yetkililerle tanışma fırsatı buldu. Kutlamaya Türkiye'nin Avrupa Konseyi nezdindeki Büyükelçisi Deryal Batıbay ve Eurocorps karargâhında görev alan subaylar hazır bulundu.

Kişinev, MOLDOVA
Türkiye'de cumhuriyetin ilan edilişinin 85. yıldönümü münasebetiyle Moldova Büyükelçisi Ahmet Ferit Ülker tarafından başkent Kişinev 'de verilen Cumhuriyet resepsiyonu büyük ilgi gördü. Resepsiyona Moldova Hükümeti'ni temsilen Başbakan yardımcısı ve Ekonomi ve Ticaret Bakanı İgor Dodon katıldı.

Moldova'nın prestijli mekânlarından biri olan Leo Grand Otel'de verilen resepsiyona davet edilen konukları Büyükelçi Ülker karşıladı. Resepsiyona başkentte bulunan yabancı misyon şefleri, Türk ve Moldovalı işadamları ve Gagauz özerk bölgesinden Gagauzya lideri Mihail Formuzal katıldı. Bunun yanı sıra Azerbaycan, Bulgaristan, Amerika, Çin, Kazakistan büyükelçileri ve çalışanları da katıldı.

İstiklal ve Moldova Marşları'nın ardından konuşma yapan Büyükelçi Ülker davetlilerin gösterdiği yakın ilginden duyduğu memnuniyeti dile getirerek "Türkiye'nin 85 yılı Cumhuriyet yolunda aydınlandı" dedi. Büyükelçi Ülker Türkiye'nin geçen süre zarfında dünyada hissedilen bir ülke halini aldığını belitti.

Moldova Başbakan yardımcısı ve Ekonomi ve Ticaret Bakanı İgor Dodon ise Türkiye ve Moldova arasındaki ilişkilerin düzeyli ama sıcak olduğunu belirtti. Dodon Türkiye'nin ve Türklerin bu özel gününde aralarında bulunmaktan duyduğu memnuniyetini belirtti.

Bunun yanı sıra Moldova'da Cumhuriyet resepsiyonunda döner ikramının aşırı ilgi gördüğü gözlerden kaçmadı. Moldovalı diplomatlar döneri tadarken hayatlarında ilk defa yediklerini belirtti. Moldova'da satılması uygun olmayan dönere ilgi Türkler tarafından yoğun oldu.

Beyrut, LÜBNAN
Türkiye Cumhuriyeti'nin 85. kuruluş yıl dönümü Lübnan'da da kutlandı. Kutlamalar çerçevesinde resepsiyon verildi ve Lübnan karasularında görev yapan TCG Yavuz firkateyni ilk kez Beyrut limanına yanaştı. Firkateyn Komutanı Kurmay Yarbay Yavuz Uras, Lübnan Genelkurmay Başkan Yardımcısı Tümgeneral Şevki El Masri'yi makamında ziyaret etti ve plaket sundu. Daha sonra firkateynde resepsiyon verildi. Resepsiyona, Lübnan Deniz Kuvvetleri Komutanı Yardımcısı Tuğgeneral Mişel Haşim ve Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi Serdar Kılıç ile birlikte Lübnanlı üst düzey yetkililer ve Türk vatandaşları katıldı. Resepsiyona, TRT sanatçılarının çaldığı Türk Sanat Müziği parçaları renk kattı. Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi Kılıç ayrıca akşam Cumhuriyet Bayramı Resepsiyonu verdi. Fenisia otelinde düzenlenen resepsiyona, Lübnanlı bakanlar, politikacılar, Türk ve Lübnanlı iş adamlarıyla Lübnan'daki Türk vatandaşları katıldı.

Düsseldorf, ALMANYA
Cumhuriyetin 85. yıl dönümü, Türkiye'nin Almanya'daki başkonsoloslukları tarafından verilen resepsiyonlarla da kutlandı. Düsseldorf Başkonsolosluğu tarafından ''Neue Rheinische Landestheater'' salonunda düzenlenen ve yaklaşık 600 davetlinin hazır bulunduğu resepsiyona, Rheindahlen kentinde bulunan NATO Acil Müdahale Gücü (ARRC) karargahında görevli Türk subaylar, bazı Türk kökenli Alman polisler, Türk dernek yöneticileri, iş adamları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Resepsiyonda konuşan Başkonsolos Hakan Kılıç, Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyalet sınırları içinde yaşayan Türk vatandaşlarının, Türkiye ve Almanya arasındaki ilişkilerin güçlenmesi açısından köprü görevi konumunda bulunduklarını ifade etti. Kılıç, ''Sizler burada hem Türkiye, hem de KRV için büyük bir değer, büyük bir zenginliksiniz. Anayasa ve kanunların sizlere sunduğu hakları en etkin biçimde kullanmanız çok önemli. Bu çerçevede, güçlü bir sivil toplumun oluşturulması ve siyasete katılım, Türk toplumunun gerektiği gibi temsiline yardımcı olacaktır'' dedi. Resepsiyonda, Almanya'da eğitimini tamamlamış olan Robert Schumann Müzik Yüksek Okulu öğretim görevlisi ve piyano sanatçısı Şevki Karayel kısa bir dinleti sundu.

Hannover
Cumhuriyetin 85. yıl dönümü dolayısıyla Hannover Başkonsolosu Aydın İlhan Durusoy ve eşi tarafından da bir resepsiyon verildi. Hannover kentindeki ''Congress Centrum''da verilen resepsiyona Hannover Belediye Başkan Vekili Ingrid Lange, Türkiye'nin Bremen Fahri Konsolosu Yasemin Vierkötter, Aşağı Saksonya ve Bremen eyaletlerinden çok sayıda politikacı, askeri temsilci, bürokrat, sivil toplum örgütü temsilcileri, eğitim görevlileri ve iş adamları katıldı. Piyanist Tatyana Stepanova'yla Yuleon Zitser'in keman eşliğinde sunduğu klasik müzik dinletisinin yanı sıra davetlilere Türk mutfağından çeşitli yemekler ikram edildi. Başkonsolos Durusoy, Türk basınına yaptığı açıklamada, ''Cumhuriyetimizin 85. yıl dönümü, bizim için çok şey ifade ediyor. 'Yurtta sulh, cihanda sulh' ilkesiyle, Atatürk'ün bize işaret ettiği yolda katettiğimiz 85 yılın içinde Türkiyemiz, bölgesinde ve uluslararası arenada gerçekten büyük bir devlet ve sözü dinlenen saygın kimliğe sahip bir ülke olmuştur'' dedi. Milli birlik ve beraberliğin önemine değinerek, Türkiye'nin, bölgesinde laik, çağdaş, medeni bir ülke olduğunu ve bu yolda ilerlemeye devam edeceğini belirten Durusoy, ''Bu konuda Ulu Önderimiz Atatürkümüze büyük şeyler borçluyuz. Onu şükranla ve minnetle yad ediyoruz'' diye konuştu.

Tel Aviv,İSRAİL
Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunun 85. yıldönümü dolayısıyla Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi Namık Tan'ın verdiği resepsiyona üst düzey katılım oldu. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün de bulunduğu resepsiyona, İsrail tarafından Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Meclis Başkanı Dalia İtzik, bakanlar ve askeri erkan başta olmak üzere çok sayıda davetli katıldı.

İsrail Cumhurbaşkanı Peres, resepsiyonda davetlilere hitap ederken, Cumhuriyet'in kurucusu Atatürk'ten övgüyle bahsetti. Peres, İsrail'in kurucusu David Ben Gurion'un, "Herkes geçmişteki olaylar için uzman kesilir, ama gelecekte olacakların uzmanlığını kimse yapmaz" sözlerine atıfta bulunarak, bunun tek istisnasının Atatürk olduğunu, Atatürk'ün geleceği gören bir lider olduğunu kaydetti. "Türkiye İslam dünyası için çok büyük umut" diyen Peres, Türkiye'nin İslam'la çağdaşlığın aynı anda olabileceğini gösterdiğini söyledi. Türkiye ile İsrail'in çok ilişkileri bulunduğunu ifade eden Peres, güvenlik ve barışla ilgili ilişkilerin bir arada yürütüldüğünü, iki ülkenin de aynı tehditlerle karşı karşıya olduğunu belirtti. Peres, Türkiye'nin Batı Şeria'da Filistinliler için planladığı yatırımları takdirle karşıladıklarını da vurguladı. İnsansız hava araçlarının test uçuşları nedeniyle İsrail'de bulunan Milli Savunma Bakanı Gönül ile İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'a işaret eden Peres, "İki bakan da burada. İlişkilerimizi daha ileri götürmek istiyoruz" dedi.
STRATEJİK ORTAKLAR
Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçisi Namık Tan da çatışmalarla anılan bölgede, stratejik ortaklar olarak Türkiye ve İsrail'in, gelecek kuşakların barış ve istikrar içinde yaşayabileceği bir Orta Doğu vizyonuyla bu tabloyu tersine çevirmekte ortak yararları bulunduğunu bildirdi. Tan, Orta Doğu'daki özgün konumuyla bölge ülkelerinin güvenine sahip Türkiye'nin bu konumunu bölgede barış ve karşılıklı güvenin sağlanmasına katkı yapmak için ilgili tüm paydaşların yararına kullanmak istediğini kaydetti.

Suriye ile İsrail'in Türkiye'nin gözetiminde dolaylı barış görüşmelerine başladığını hatırlatan Tan, "Tarafların sonunda kapsamlı barış hedefine ulaşmaları samimi arzumuzdur ve bu hedef doğrultusunda onlara gereken yardımı yapmak için her zaman hazır olacağız" diye konuştu. Türkiye'nin İsrail-Filistin uyuşmazlığına adil ve kalıcı çözüm bulunması yolundaki girişimlerin her zaman aktif destekçisi olduğunu kaydeden Tan, "Biz, iki devletli çözümün gerçekleşebileceğine inanıyoruz" dedi. Tan, Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyine geçici üye seçilmesine İsrail'in verdiği desteğe de teşekkür etti ve "Güçlü diplomatik gelenekleri ve uluslararası ilişkilerdeki deneyiminden güç alarak Türkiye, bu görevi iki yıl süreyle gerekli titizlik, duyarlılık ve sorumluk içinde ve Orta Doğu'nun sorunlarına aktif bir yaklaşımla yerine getirecektir" ifadesini kullandı. Resepsiyonda, Peres Barış Merkezinin kuruluşunun 10. yılı için İsrail'de bulunan eski dışişleri bakanlarından Hikmet Çetin, Tel Aviv, Hayfa ve Kudüs'te düzenlenen Türk filmleri haftası için gelen sinema oyuncusu Özgü Namal, piyano sanatçısı Fazıl Say, gazeteciler Hıncal Uluç, Haşmet Babaoğlu ve Nebil Özgentürk davetlilerin ilgi odağı oldu.