kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
30 Ekim 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Hindistan'ın ilk ay uydusu, beyin göçünü durdurdu

Giriş Saati : 30.10.2008 14:48
Güncelleme : 30.10.2008 17:27
Yeni Haber
Hindistan Uzay Araştırmalar Kurumu (ISRO)'nun Ay'a başarıyla fırlattığı ilk uydusu ülke tarihinde yeni bir dönemin başlangıcı oldu. Uzay bilimlerinde çalışan Hintli mühendislerin ABD'de yaşama tercihleri azalıyor.

Dünyada Ay'a kendi yapımı uydusunu gönderen altıncı ülke olan Hindistan'da ISRO'nun uluslararası prestiji arttı. Yeni donemin ilk emareleri ise şimdiden ortaya çıkmaya başladı. ISRO yetkilileri, NASA'da çalışan bir çok bilim adamının şimdiden kendi kapılarını çalmaya başladığını söyledi.
Yıllarca devam eden 'beyin göçü' Hindistan lehinde yön değiştirdi. Hintli yetkililer, ISRO ve Hindistan'ın prestijinin bir kat daha arttığını, NASA'lı bilim adamlarının iş ümidiyle ISRO'yu arayamaya başlamalarının bunun bir ispatı olduğunu aktardı.

Çandrayan-1 Ay uydusunun proje müdürü Mayilsami Annadurai, NASA'da çalışan birçok Hint asıllı bilimadamından tebrik mesajları ve ISRO'da iş imkanlarını soran mesajlar aldığını belirtti. Annadurai, iş imkanlarını soranlar arasında bazı yabancı uyruklu bilim adamlarının da olduğunu ekledi.

ISRO Başkanı Madavan Nair, "Çandrayan-1'in başarıyla fırlatılmasının ardından gelen gıpta ve takdir yüklü mesajlar Hint uzay teknolojisinin ulaştığı noktaya işaret ediyor" yorumunda bulundu.

Bangalore merkezli kuruluşun 16 bin 500 çalışanı bulunuyor. Kurumda çalışan yönetici, mühendis ve bilim adamlarının yüzde 90'ı Hindistan'da eğitim almış kişilerden oluşuyor. Bir devlet kurumu olan ISRO, misyon ve yönetim politikası gereği yabancı uyruklu bilim adamlarını istihdam etmiyor.

CİHAN